31. oktober 2012Her om efteråret kan man nemt føle at man mangler lidt vitaminer, og især hvis man som jeg er lidt for dårlig til at spise grøntsager. Derfor er der ikke noget bedre en at lave sig et glas flydende vitaminer. Hvis man har fulgt lidt med på bloggen, vil man vide, at jeg STADIG ikke ejer en juicer ("så se dog at få købt den juicer!", kunne man fristes til at sige), men det skyldes ene og alene, at jeg er i tvivl om hvilken det skal være. Indtil for ganske nyligt, havde jeg overbevist mig selv om at det skulle være en magimix centrifugal juicer, men så var jeg til event for udgivelsen af bogen "Safter", og så blev jeg i tvivl. Her var der fokus på slow juicer. Optimal set havde jeg en af hver, men pladsen i køkkenet kan godt gå hen og blive lidt trang, når man som jeg elsker køkken gadgets. Jeg tror dog stadig at jeg hælder mest til en centrifugal juicer, da jeg har mest brug for at kunne lave en hurtig juice inden arbejde, om morgenen.

Her har jeg lavet en rødbedejuice ved brug af min blender. Du kan også bruge en stavblender.


Rødebedejuice med ginger beer

1 pers

Ingredienser

En lille rødbede
Saften af 2 appelsiner
Saften af en halv citron
1/2 ginger beer (ingefær øl) af god kvalitet (jeg brugte Luscombe´s som fås i Løgismose)

Fremgangsmåde

Skræl rødbeden, og skær i tern. Put i blenderen, og tilføj saft fra citron og appelsiner. Blend og si pulpen fra (gem evt pulpen til en lækker pastaret.) Tilføj 1/2 ginger beer. Nyd synet af den smukke farve, og DRIK!


26. oktober 2012

Grøntsagsfond er bare så super nemt at lave selv, og du vil elske dig selv for det, når du er færdig! Det er en af de der ting der bare er fantastiske at hive frem fra fryseren, når du kommer snekold hjem en mørk november dag, og bare har lyst til at krybe ind under dynen. Den kan nemlig fortrylle et utal af fantastiske retter. I går brugte jeg den for eksempel i min jordskokkesuppe, og i forgårs til at dampe mine knivmuslinger i. Det er fantastisk at have sin egen fond!
Her får du min opskrift. Sæt i gang!


Grøntsagsfond

Ingredienser

3 store gulerødder
2 store zittauer løg (alm. løg)
1 stor eller to små porrer
1 hel knoldselleri
200 g champignoner
2 tsk korianderfrø
2 tsk peberkorn
10 kviste persille
8 kviste timian
3 fed hvidløgFremgangsmåde

Find din store gryde frem (jeg brugte min 5 L gryde). Skær løg i kvarte (behold skrællen på, giver en god farve). Skær gulerødder i halve (mine var øko, så blev ikke skrællet, men skræl dem hvis de ikke er økologiske). Skræl knoldsellerien med kniven, og skær i store tern. Hæld det hele i gryden sammen med resten af ingredienserne, og fyld vand op til kanten af gryden. Bring i kog, og lad det simre under låg i 2-3 timer.Si væden fra og lad køle af. SMID IKKE DE KOGTE GRØNTSAGER UD! Men hæld dem i stedet tilbage i gryden, og fyld på ny med vand til kanten og kog igen 2-3 timer. Dette kaldes "second stock", eller bare "fond nr. 2" som jeg skriver på poserne. Denne fond er tyndere end den første og kan enten bruges i stedet for vand, næste gang du laver fond - vil give en mere intens fond. Eller bare som fond i en ret, hvor du ikke har brug for en kraftig fond. Herefter må du gerne smide de nu gennemkogte grøntsager ud.
Frys ned i små portioner i bøtter eller fryseposer, og nyd nu den følelse af, at du er velekviperet til de lange, mørke og kolde måneder der venter forude...Vinderene af madbøgerne er fundet via random.org:


Yvonne ønskede bogen "Mad & Mennesker", så den ryger din vej, og Mie får derfor den skønne bog om safter!
Skynd jer at sende mig jeres adresser på heidisandarek@gmail.com, så sender jeg bøgerne jeres vej.
Håber i bliver glade for dem!

Tillykke!

25. oktober 2012

Da jeg holdte 5-års fødselsdagsfest for en lille måneds tids siden, havde den lille selvfølgelig nogle ønsker til hvad der skulle serveres. Ét af dem, var ønsket om Hansen is (som dedikeret madøre, kan man ikke lade være med at være lidt stolt ;-) Derfor bestilte jeg en bunke isbåde, som alle børnene guffede i sig, med stor fryd. De så alle sammen ca. således ud:
Hansen is var så søde, at sende en bunke andre is med som vi kunne teste. Der var mange varianter som jeg ikke vidste eksisterede, på trods af, at jeg længe har været Hansen is fan.

Et lille udvalg af is til test...Læg mærke til at bøtterne springer fra nr. 1 til nr. 3... 2´eren var favoritten og var spist inden dette billede blev taget...
En glad tester med favorit-isen
Jeg har længe elsket Hansens is. Både for deres produkter, men også for deres markedsføring.
Hansen is har brugt illustrator Mads Berg til deres posters, og det har min optik været klogt. Deres plakater og postkort er super smukke, og én af dem pryder da også min væg derhjemme, ligesom to andre posters fra Mads Bergs hånd:

Smukke plakater som begge hænger på væggen hjemme ved mig.


Jeg elsker alt fra det tykke, luksuriøse papir som isene bliver pakket ind i, til de farvestrålende, men enkle etiketter med den helt rigtig font. Og så elsker jeg konceptet! Så meget som muligt er økologisk, og for eksempel er bananerne i smoothie-isen fairtrade. Mælken er fra jersey køerne der græsser ved siden af mejeriet, og mangoer fra småbønder i Zambia. Og så er chokoladen selvfølgelig den bedste fra Valrhona. Der er fokus på ingredienser, hvor kun det bedste bliver brugt. Og dét kan smages.


Deres solstang (Hansen is´take på den tradionelle "københavnerstang") smager rent faktisk af frugt, og af vanillie, og deres smoothie-is af lækker smoothie med jordbær og banan. Deres vaffel-is og is-båd er dækket af et tykt lag mørk Valrhona chokolade, og har et fantastisk knæk når du bider i den.
Udover et helt arsenal af pinde- og vaffelis, laver Hansen is også disse skønne halv liters bøtter:
Favoritten var helt sikkert, nougat/mandel varianten, med den lækreste let brændte nougat.... SÅ lækker! Denne variant, var tæt efterfulgt af chokolade/mynte varianten i favorit rækkefølgen: Store, skønne stykker mørk chokolade, med en fantastisk smag af mint.

Jeg kan ikke sige andet end, at Hansen is stadig er min "all time favorite" når det kommer til pindeis, og jeg har nu også fået øjnene op for deres halv liters bøtter med is. Min eneste bekymring er tilgængeligheden af isen, og mit håb er at isen snart kan blive solgt i gængse supermarkeder.

Hvis du vil finde en forhandler nær dig, så klik på dette link.


Giveaway

I anledningen af min nyfundne kærlighed til Hansen is, vil jeg gerne lave en lille giveaway, hvor du kan vinde nogen af de smukke posters fra Mads Berg. Alt hvad du skal gøre, er at skrive nedenfor om din favorit is - det behøves ikke at være Hansen is :-) Så trækker jeg 3 vindere på lørdag. Skriv gerne om du har en favorit Hansen is plakat/poster, så prøver jeg at efterkomme ønsket!
Nedenfor kan du se to af de posters du kan vinde:Giveaway - sidste chance!

0 kommentarer
Så er det i aften kl 20, at jeg trækker to vindere af disse skønne bøger. Skynd dig ind og smid en kommentar her hvis du vil være med!
Repost:

Så er det blevet tid til endnu en lille giveaway! Om et par dage, skal jeg drikke kaffe med de fire skønne herrer bag disse to kogebøger, bogen "Safter" som Søren Ejlersen (Aarstiderne) og Umahro Cadogan (dedikeret sundhedsapostel) står bag, og kogebogen "Mad og Mennesker" som James Price (TV-kok) og Søren Ryge Petersen (kendt og elsket havemand) står bag.

I bogen "Safter", har Søren Ejlersen og Umahro Cadogan sat sig for at finde så mange som muligt af de dejlige livsgivende safter, som du selv kan producere fra frugt og grønt i dit eget køkken.

I bogen "Mad og Mennesker" fortæller de to forfattere hver især om deres livs måltider, fra barndommen, oplevelser fra andre madkulturer og kulinariske madoplevelser i deres professionelle virke.

Jeg trækker to vindere, én bog til hver. Alt hvad du skal gøre, er at skrive en kommentar nedenfor, hvor du enten giver dit bud på en dejlig saft, eller en af dine bedste oplevelser med mad. Skriv også gerne hvilken bog du foretrækker, så prøver jeg at efterkomme ønsket.

Jeg vil ligeledes prøve at lokke de skønne herrer til at signere bøgerne, men jeg lover ikke noget ;-)

Vinderne bliver trukket på torsdag.

23. oktober 2012

Hermed lige endnu en lille anbefaling til spisested i New York. Jeg har overvejet længe, om dette indlæg skulle skrives, da billederne ikke er de bedste jeg nogensinde har taget. Stedet var dog så hyggeligt og maden tilpas lækker til at jeg synes indlægget har sin ret.
Vi besøgte denne restaurant den første aften, sidst jeg var i NY, kort tid efter jeg var landet. Jeg var træt, havde jetlag og allermest lyst til at gå om bord i noget fedtet og salt mad (jeg har det altid lidt som har jeg tømmermænd, når jeg har jetlag.) Vi havde hørt fra venner, at stedet havde en fantastisk crispy fried chicken. Det i sig selv var argument nok for at tage afsted denne aften.

Restauranten ligger i West Village.


Stedet er fantastisk indrettet. Der er højt til loftet, dæmpet lys og en hyggelig "urban vibe" (ja, de to hænger ikke ofte sammen). Massive træmøbler, og udskårne træpaneler gav den helt rigtig japanske fornemmelse, og det første vi bed mærke i, var da også at størstedelen af gæsterne så ud til at være af japansk afstamning.Vi blev vist hen til midterbordet, et stort kvadratisk langbord bord, med en kæmpe trædekoration i midten.


Vores udsigt fra bordet...


Vi bestilte, trætte og sultne, lidt på må og få hvad vi havde lyst til. Det blev til sushi (en "Uni roll" med rejer, agurker, shiso og toppet med søpindsvin, 29 dollars, og en "Shu tora spicy okaka roll" med  tunmave, japansk sennep, løg og bonito, 20 dollar), crispy kylling (12 dollars), deres signatur ret, hjemmelavet tofu (11 dollar) og tun/avokado salat (12 dollar). Dertil en hjemmelavet ginger ale og en frisk ananasjuice (9 dollar stk).


Fløjlsblød tofu, som du givetvis aldrig har fået den...

Den hjemmelavede tofu var rigtig lækker, og meget anderledes fra det tofu jeg før har smagt. Den var blød og cremet, og smeltede i munden. Smagen var dog mere eller mindre den samme. Stadig ikke helt min livret, men helt bestemt værd at prøve!

Friskpresset ananasjuice, spicet op med lækre krydderier

Crispy fried chicken

Kyllingen var helt perfekt og lige det jeg havde brug for. Supersprød og perfekt tilberedt.

Rå tun med avokado og tang

Tunsalaten var dog dagens vinder. Den var råmarineret i en soja/citrus marinade, og var frisk og forførende. Rigtig lækker.Sushien var derimod dagens skuffelse. Eller det vil sige, den var sikkert fantastisk, men bare alt for speciel til mig. Vi bestilte Unirullen, fordi jeg aldrig havde smagt søpindsvin. Jeg havde en formodning om, at jeg ville være vild med søpindsvin, da jeg endnu ikke er stødt på noget fra havet, som jeg ikke elsker. Men det var jeg ikke. Altså vild med det...

Alt i alt et sted som jeg klart vil tage hen til igen, skulle jeg få en craving for sprød kylling eller en lækker frisk tunsalat.

Skulle du også have fået lyst til at besøge stedet er adressen:

EN Japanese Brasserie
435 Hudson Street (at leroy)
New York NY 10014
Tlf:  212 647 9196


Husk i øvrigt at gå ind og vær´med i lodtrækningen om to kogebøger her. Konkurrencen slutter torsdag!

21. oktober 2012

Så er det blevet tid til endnu en lille giveaway! Om et par dage, skal jeg drikke kaffe med de fire skønne herrer bag disse to kogebøger, bogen "Safter" som Søren Ejlersen (Aarstiderne) og Umahro Cadogan (dedikeret sundhedsapostel) står bag, og kogebogen "Mad og Mennesker" som James Price (TV-kok) og Søren Ryge Petersen (kendt og elsket havemand) står bag.

I bogen "Safter", har Søren Ejlersen og Umahro Cadogan sat sig for at finde så mange som muligt af de dejlige livsgivende safter, som du selv kan producere fra frugt og grønt i dit eget køkken.

I bogen "Mad og Mennesker" fortæller de to forfattere hver især om deres livs måltider, fra barndommen, oplevelser fra andre madkulturer og kulinariske madoplevelser i deres professionelle virke.

Jeg trækker to vindere, én bog til hver. Alt hvad du skal gøre, er at skrive en kommentar nedenfor, hvor du enten giver dit bud på en dejlig saft, eller en af dine bedste oplevelser med mad. Skriv også gerne hvilken bog du foretrækker, så prøver jeg at efterkomme ønsket.

Jeg vil ligeledes prøve at lokke de skønne herrer til at signere bøgerne, men jeg lover ikke noget ;-)

Vinderne bliver trukket på torsdag.

20. oktober 2012

Jeg er efterhånden en del gange blevet spurgt, hvordan man kan se forskel på hestekastanjer og spisekastanjer. Det er ret nemt når man ved hvad man kigger efter ;-) Jeg har derfor været en tur ude med kameraet. Lad os tage hestekastanjerne først. Hestekastanjer er de kastanjer vi kender fra vores barndom. De kan med lidt fingersnilde blive til fabelagtige dyr, men kan altså ikke spises. Deres blade ser således ud:


De sidder inden i en skal med pigge på ydersiden. Piggene er tykke, og sporadiske på overfladen.


Spisekastanjer har derimod rigtig mange, fine, tynde pigge der dækker hele skallen, og stikker voldsomt.Spisekastanjernes blade ser således ud:


Når man har kastanjerne ved siden af hinanden, kan man også tydelig se forskel. Spisekastanjer har tendens til at have én side der er lidt eller meget flad (fordi der som oftest er mere en én kastanje i skallen, hvorimod hestekastanjer oftest kun har én).


Nu hvor du kender forskellen, så kig lige op på din næste gåtur. De er i sæson NU, og det kunne jo være at du er heldig...
Efterårsferien lakker så småt mod enden (thank god!), og jeg havde lovet den lille en tur i Tivoli. Desværre havde resten af Danmarks befolkning ligeledes valgt at besøge Tivoli denne formiddag, så det blev til en hurtig tur. Vi nåede dog et par ture i bådene, leg i hølabyrinten og at se det fantastiske setup med græskar alle vegne. Inspireret af halloween og græskar, vendte vi snuden hjem og besluttede os for at vi skulle brygge en rigtig heksesuppe.Da vi var ude at gå i forgårs, faldt vi tilfældigt over et spisekastanjetræ. Begejstringen var stor, og der blev samlet, og samlet. Kastanjer er en af mine absolutte favorit spiser når efteråret kommer, nok mest fordi jeg ikke spiser dem resten af året. De er søde og let nøddeagtige, med konsistens lidt som en bagt kartoffel, og så er det en fabelagtig snack direkte fra ovnen, med en klat smør... Uhm!

Inspireret af Fjordrejens risotto med græskar og kastanjer, lavede vi en suppe på hokkaido græskar og hjemmesamlede kastanjer:


 

Hokkaido græskarsuppe med kastanjer og crispy bacon

2 pers.

Ingredienser

Ca. 400 g hokkaido græskar i tern
20-25 stk kastanjer (eller ca. 100 g pillede kastanjer)
Ca. 6 dl grønsagsfond
God bacon i tern (her fra slagter Juul på Læsø)
En lille sjat fløde
Lidt citronsaft
Salt

Fremgangsmåde

Fordi kastanjerne alligevel skulle bages, besluttede jeg mig for at give græskarstykkerne en tur i ovnen samtidig. Det fremhæver sødmen, og giver den en dejlig rund smag.
Tænd ovnen på 200 grader C. Skær et kryds i kastanjerne, så dampen kan slippe ud når du bager dem (tro mig, du kan IKKE springe over dette trin ;-) Det kan godt være lidt besværligt. Stil dem i et ovnfast fad fyldt med salt (jeg havde ikke nok salt, så det blev hestebønner i mit tilfælde, haha!!) Skær dit græskar i tern, og put i ovnfast fad. Stil begge fade i ovnen og bag græskar til mørt (afhængig af størrelse på tern) og indtil kastanjer har åbnet sig og er møre (ca. 30-40 min).

Bagte kastanjer


Varm imens grøntsagsfond. Tilsæt de møre græskar stykker, og lad det koge igennem i 15-20 min.
Skær bacon i små tern og steg helt crispy.Når kastanjerne er bagt færdig, pilles skallen af (også dette trin kan være lidt besværligt).

Pillede kastanjer


Blend græskar og fond sammen med kastanjer, og varm op under omrøring. Smag til med piskefløde, citron og salt.
Servér med en klat piskefløde og de sprøde baconstykker.Rigtig god Halloween!