9. september 2013

OBH Nordica... Nu med sous vide

Nu er der sikkert nogen der tænker: "Og hvad er sous vide så lige?" Sous vide er fransk og betyder "under vacuum", og er en metode som mange (heriblandt anerkendte kokke) bruger til at tilberede deres fødevarer. Mest kendt er metoden, til tilberedning af kød. Kødet pakkes ind i en plastikpose, hvor luften suges ud (kødet er altså "under vacuum=sous vide :) Herefter tilberedes det i et vandbad med konstant temperatur og omrøring i meget længere tid, end det ville blive tilberedt i ovn eller på panden.


Jeg er selv svært begejstret for sous vide, men da listen med ønsket køkkenudstyr er lang, har jeg stadig ikke fået erhvervet mig dette, indtil nu, ret dyre vandbad. Derfor var jeg ikke sen til at sige ja, da der tikkede en invitation ind fra OBH Nordica på deres presserelease for blandt andet dette aggregat. Det var en skøn presserelease, hvor vi selv fik lov til at stå med det sous vide tilberedte kød, og efterfølgende selvfølgelig spise det :)

Smuk salat

OBH Nordica


OBH skriver selv i deres pressemeddelse:

” Til det perfekte resultat på den professionelle måde” 
Hvor tit har man ikke siddet på en restaurant og tænkt, at det dog var utroligt så veltilberedt en bøf eller en steg har været, og ønsket at kunne gøre kunsten efter i sit eget køkken. Det kan man med lethed gøre nu, da OBH Nordica introducere en Sous Vide Gourmet Cooker til privat brug! 
Princippet i Sous Vide er, at maden tilberedes ved meget præcis temperatur. Rødt oksekød skal f.eks. være ca. 54-57 grader. Derfor giver det ikke mening at opvarme kødet i en 200 grader varm ovn, eller gennemstege på en glohed stegepande, der ødelægger en masse celler i kødet, når overfladen og de yderste lag af kødet kommer op på temperaturer langt over de ønskede fx 54 grader! 
Sous Vide metoden Ved Sous Vide får man et stykke kød, der er perfekt tilberedt hele vejen igennem. Kødet vakuumeres efter marinering, for at beskytte kødet mod direkte kontakt med vandet(ved brug af vandbad), og for at holde på kødets naturlige saft. Efter vakuumpakning varmebehandles madvaren i Sous Vide gryden. Vandet i Sous Vide gryden bruges udelukkende som et medium til at overføre temperatur, og vakuumeringen beskytter kødet og gør, at man kan smagsgive kødet meget kraftigt, da kødet altid er i berøring med krydringen eller marinaden. 
Da varme ligeledes mørner kødet, kan man faktisk ”forbedre” et dårligere stykke kød (fx en culotte) væsentligt ved at varmebehandle det over en længere periode. fx – 10-12 timer. På denne måde vil en culottesteg blive mør, lækker og indbydende. En mørbrad, som i forvejen er mør, skal blot have ml. 1••• - 2 timer i Sous Vide gryden. Når kødet er færdigtilberedt i Sous Vide gryden mangler man blot at lave kødets stegeskorpe. Ved bøffer kan dette ske på en glohed stegepande, mens man normalt vil benytte grillen i ovnen til at lave en stegeskorpe på en steg. Kødet skal have kortest mulige tid, således at stegeskorpen opstår på ydersiden. En bøf skal max have 1 min på hver side. 
Kort fortalt: 1) Kødet marineres og vakuumeres 2) Maden tilberedes ved lav temperatur i Sous Vide gryden 3) Kødet bliver tilberedt perfekt - hele vejen igennem 4) Stegeskorpen skabes ved stegepande eller glohed ovn. Sous Vide Gourmet Cooker kan desuden anvendes til grøntsager, fisk, fugl og æg. Gryden er yderst brugervenlig, og kun ens fantasi sætter grænsen får rækken af gourmetmiddage der kan serveres. 
Forhandles blandt andet hos isenkræmmere, hårde hvidevarebutikker og i stormagasiner over hele landet til 3499 kr.

Nærmeste forhandler oplyses på tlf. 43 350 350. Besøg også www.obhnordica.dk

4 kommentarer:

Morten Danscher sagde ...

lad os håbe at det er starten på sous vide til consumer. Personligt synes jeg stadig det er i den pebrede ende, men har kig på f.eks

http://www.kickstarter.com/projects/seattlefoodgeek/sansaire-sous-vide-circulator-for-199

som jeg synes ser rigtig interessant ud. Af andre billige alternativer har LIDL lige haft en henkogningsmaskine, som sagtens kan bruges til sous vide.

Men spændende at se hvad fremtiden bringer

Heidi Sanda Reka Johansen sagde ...

Hej Morten
Du har ret. Det er stadig i den pebret ende, men når man tænker på at en røremaskine koster tilsvarende eller mere, så synes jeg vi nærmer os en pris hvor de fleste kan være med :)

Den kickstarter-dims ser spændende ud. Har du været med til at founde projektet?

Anonym sagde ...

Hej. Jeg vil høre, om du kan fortælle mig, om den kan indstilles med 0,1 graders interval. Derudover tænkte jeg på, om du evt. har målt temperaturudsvingene og nøjagtigheden af maskinen.
Mvh.
Anja

foodMAD sagde ...

Hej Anja

Jeg har endnu ikke maskinen selv, men jeg har sendt dit spørgsmål videre til OBH og håber at de kan svare :)