24. marts 2013

Pæretærte med mandler, marcipan og karamelliseret pærepuré

Det her er en af de der kager der opstod lidt ud af det blå... Jeg ved ikke hvad jeg tænkte på, men jeg havde i hvert fald fået bestilt alt, alt for mange pærer fra aarstiderne. Og de var alle super modne og klar til at spise indenfor et par dage - alle 4 kg. Og hvad gør man så? Det var søndag, og den lille skulle stadig aktiveres efter en time på legepladsen, så jeg hev hende med i køkkenet. Der stod pæretærte på menuen! Og den blev helt og aldeles skøn! Marcipanen giver den den helt rigtig let konfekt-agtige konsistens, og en god klat creme fraiche til, giver den lidt modspil. En fantastisk søndagskage.






Jeg tror på vigtigheden af at hive de små med i køkkenet. Det er her de små frø sås for deres fremtidige madvaner. Og det er her, de kan få en forståelse for, at mad koster tid, penge og omsorg at lave. Og så er det ikke mindst her, de får en forståelse for den mangfoldig og skønne diversitet maden kan have. Men jeg forstår også at det ikke er hver dag at man orker at tage børnene med derud. For "let´s face it", det koster på rengøringskontoen, og det kræver overskud at skulle guide og vejlede, og det er da også langt fra hver dag, at den lille er med i køkkenet herhjemme. Jeg har lavet en lille fane øverst, hvor der står "for børn". Det er meningen, at der med tiden vil blive lagt opskrifter ind her, som jeg mener er særlig velegnet for børn at være med til. Én af dem er denne opskrift, hvor de får lejlighed til at stikke deres små hænder HELT ned i kagedejen - og så er der ingen æg i dejen, så der må gerne smages undervejs :-) Du får opskriften her:


Pæretærte med marcipan, mandler og karamelliseret pærepuré

Ingredienser

Bund

200 g hvedemel
200 g blødt smør
200 g rørsukker
200 g mandler

Fyld

5 pærer
Ca. 150 g marcipan

Pærepuré

De fraskårne, ukurante stykker af pærerne
50 g rørsukker
Ca. 25 g smør


Fremgangsmåde

 

  • Tænd ovnen på 175 grader
  • Hak mandlerne groft
  • Bland i en skål hvedemel, sukker og mandler
  • Hak smør i mindre stykker og kom det i skålen
  • Sæt alle grabberne ned i skålen og bland alle ingredienser godt sammen. Pas på ikke at arbejde for meget med den, så smørret smelter helt.
  • Smør en form godt med lidt smør
  • Hæld dejen ud i formen, og fordel den med fingrene, så den dækker helt. Lav en lille kant hele vejen rundt i kanten, så der er plads til pærerne i midten.
  • Skær marcipanen ud i tynde skiver, og fordel den over dejen.
  • Skræl pærerne og skær dem i halve og fordel dem over marcipanen
  • Sæt tærten i ovnen i ca. 15 minutter
  • Hak de stykker af pærerne som ikke blev brugt til tærten fint
  • Sæt en gryde over middel varme, og tilsæt pærerne, rørsukker og smør, og lad dem koge møre. Væsken skal koge helt ind, og pæremosen skal blive gylden inden den tages af varmen. Hold øje med den, og rør jævnligt.
  • Tag tærten ud af ovnen og pynt med den karamelliserede pærepuré. Server med creme fraiche. Og spis den så lun...



Rigtig god søndag!

2 kommentarer:

A + K = ♥ sagde ...

Ork, hvor ser den lækker ud - det er da helt vildt! Elsker frugttærte :D

- Anne

foodMAD sagde ...

Tusind tak Anne! Den var også super lækker på sådan en skøn søndag!