27. januar 2012

Sri Lanka, part I

0 kommentarer

Så er ferien her endelig, og efter en lang flyvetur, var det fantastisk at blive mødt af den velkendte duft af krydderier og eksotiske blomster blandet med bilos og den konstante kimen med hornet fra biler og tuk-tuk´er.
Dette er blot en stemningsrapport herfra, og således har dagen i dag budt på en tur med tuk-tuk (med livet som indsats), leg på stranden, dejlige kæmpe rejer, ris og karry og skønne, skønne juicer!
Med en tuk-tuk

På stranden

Juice med vandmelon

Juice med ananas

"Rice and curry"

Pappadums - chips lavet på kikærtemel

Lækre kæmpe rejer, der smager som en mellemting mellem jomfruhummerhaler og tigerrejer.... Mmmh!
Der bliver tørret fisk i sandet på stranden.... Jeg er ikke helt sikker på om der er noget der hedder levnedsmiddelkontrol hernede :-)

Meeen i bliver ikke helt snydt for en opskrift! Her får i opskriften på den karrypulver som man bruger i karryretter med kød her i Sri Lanka.

Karry til kød

Ingredienser
110 g spidskommen frø
110g koriander frø
110 g sorte peberkorn
110 g kardemomme kapsler
110 g tørrede chilier
1 tsk bukkehorn frø
1 tsk kanel pulver
ca. 40 karry blade (kan fås hos de fleste asiatiske købmænd)

Fremgangsmåde

Rist alle ingredienser på en tør pande ved medium varme. Rør kontinuerligt indtil der frigives en dejlig aroma fra krydderierne. Pas på at de ikke får for meget! Pulverisér krydderierne i en kaffekværn, eller i en blender. Karrypulveret kan holde sig en måneds tid i en lufttæt beholder.
OBS! Den mister sin aroma hvis den får for meget lys og varme.

Nu er du klar til at lave en super lækker karryret! Jeg LOVER at følge op med en opskrift når jeg er hjemme igen :-)
ENJOY!

15. januar 2012

Friterede miniblæksprutter

0 kommentarer
Okay, det her indlæg er "long overdue", da jeg lavede disse til nytårsaften. Men her har i dem alligevel. Friterede miniblæksprutter!


Friterede miniblæksprutter
 
Ingredienser
75g hvedemel
75g rismel
100 ml vodka
1/2 ds cider (eller øl, danskvand, andet med brus)
1 bg past. æggehvider
Lidt hvedemel til at vende blæksprutterne i
Salt
Peber


Fremgangsmåde
Tænd din friture eller gryde med olie, og lad olien komme op på mindst 210 grader C (brug et digitalt termometer. Det er vigtigt at temperaturen ikke er for lav da de så vil blive bløde og suge for meget olie.)
Bland mel, rismel og vodka og tilsæt cider. Pisk æggehviderne stive og fold dem forsigtigt i dejen.
Tør blæksprutterne af i et viskestykke, og vend dem i en blanding af mel, salt og peber, så de er dækket. Dyb dem i dejblandingen og fritér, helst kun en eller to af gangen, så temperaturen i gryden ikke falder for meget.Drys lidt havsalt over og SPIS! med masser af aioli (og her sprang jeg over hvor gærdet var lavest, og blandede den gode mayo fra Ello med finthakket hvidløg og lidt citron :-)

6. januar 2012

Marrokansk limonade

0 kommentarer
På denne tid af året skriger vores krop efter vitaminer, ikke mindst min egen. Jeg elsker denne limonade fordi den netop føles dejlig sund, samtidig med at den smager super dejligt! Her er mit bud på en C-vitamin bombe.Marrokansk limonade

Ingredienser
Saft af 5 appelsiner
Saft af 1 citron
30 g rørsukker
300 ml danskvand
Mynte efter humør :-)Fremgangsmåde
Pres saften af appelsiner og citron, og opløs sukkeret heri. (Jeg kan bedst lide at den bevarer noget af sin syrlighed-tilsæt ekstra hvis du vil have den sød). Hak mynten fint og tilsæt. Top op med iskold danskvand. DRIK!


4. januar 2012

Hvad gør man når man 1) lige er kommet ind af døren, 2) ikke har nået at handle, 3) veninden har meldt sin ankomst en halv time senere...? I mit tilfælde lagde jeg hovedet i blød, og tænkte over hvordan jeg alligevel skulle kunne servere en lille tøse-snack, som vi kunne hygge over. Skabe blev finkæmmet, skuffer blev rodet igennem, og hylder blev grundigt undersøgt. Jeg fandt nogle romainesalat, rød peberfrugt, valnødder og gedeost, og det blev derfor til en lille lun salat.

Ja, kønt er det ikke... men det smagte godt :-)


Lun romaine med ged, nødder og rød peber

Ingredienser
Valnødder
Små romaine hoveder
Gedeost
Rød peberfrugt
Hvidløg
Olivenolie
ParmesanFremgangsmåde
Halver romainesalaten og steg dem let gyldne i olivenolie tilsat et hel fed hvidløg. Blend valnødder i en blender med olivenolie, det stegte fed hvidløg og og smag til med parmesan og salt. Det skal blive til en slags pesto. Skær peberfrugten ud i små tern, riv gedeosten over i små bidder, og anret det hele på en tallerken. Så bliver det vist ikke meget nemmere...
3. januar 2012

En lille nordjydsk perle

0 kommentarer
Da jeg var hjemme på juleferie i år (eller teknisk set, sidste år) var vi i Harken (af alle steder!) for at fælde vores juletræ. Min mor havde hørt om en italiensk vinbutik i byen, så vi besluttede os for at tage derhen for at kigge på udvalget. Og jeg må sige at jeg blev overrasket! Harken er en meget lille gennemkørsels-by i nærheden af Hjørring i Nordjylland, og jeg blev derfor meget overrasket over at se en butik, med så dejligt et udvalg af vine og specialiteter, hovedsaglig fra Italien, men også lidt fra Frankrig og Danmark.
Butikken hedder "Ca´del Vino".

Lidt sydlandsk stemning i... Harken!

Butikken havde alt lige fra lækre italienske Amarone og Barolo vine, parma skinke så blød som smør, pestoer, marmelader og lakrids fra danske Johan Bülow. Og bedst af alt - smagsprøver på ALT! Ægteparret der ejer butikken, er helt sikker passioneret omkring mad og vin, og søde og rare mennesker (der blot grinte af den lilles forsøg på at presse adskillige skiver prøvesmagnings-parma skinke ned i truget sammen med lidt pesto og grissini). Vi endte med at købe nogle vine til juleaften,  parma, tapanade og marmelader.


I skrivende stund sidder jeg og nyder resterne af den ene marmelade, kirsebær med lakrids, som jeg egentlig ikke var så begejstret for i begyndelsen da lakridssmagen er meget intens, men som nu har vundet mit hjerte!


Den smager forrygende ovenpå en en Fourme D´ambert som her (min morgenmad i dag, opskriften på bollerne finder du her.)


Hvis du har fået lyst til at besøge Vera og Jens, kan du finde dem på nedenstående adresse:

Ca´del Vino
Ålborgvej 602, Harken
9760 Vrå

www.cadelvino.dk
2. januar 2012

Så er endnu et kalenderblad blevet vendt, og aftenen i går blev formentlig fejret med ekstra god mad i de fleste hjem. Vi havde fået besked på at tage desserten med så jeg besluttede mig for at lave en citrussoufflé som af hensyn til børnene blev serveret med vaniljeis og hjemmelavet chokoladesovs. Da jeg ikke før har forsøgt at kaste mig ud i soufflé-kunsten, lavede jeg en test herhjemme. Om det var modigt eller bare dumdristigt at lave soufflé i lettere beruset tilstand, ved jeg ikke men faktum er at den LYKKEDES :-). Jeg havde sørget for at lave alt forarbejdet hjemmefra, og målt op og puttet i bøtter i de rigtige mål, så alt stort set bare skulle blandes sammen på aftenen. Her får du opskriften!Forberedelser (kan laves et par dage i forvejen)

Citrussirup

Ingredienser
4 citroner
3 lime
2 dl vand
300 g rørsukker

Fremgangsmåde
Riv skallen fra alle citrusfrugterne ned i en gryde. Halvér og pres saften ned i samme gryde og tilsæt vand og sukker. Lad evt et par af skallerne koge med som jeg har gjort her. Kog op og lad koge, indtil siruppen er blevet tyk og gylden. Si væsken fra, og stil til side. (Kan opbevares i køleskabet et par uger. Smager FABELAGTIG på vaniljeis alene!)

Basis Creme

Ingredienser
2 æg
25 g Maizena
50 g rørsukker
2 1/2 dl letmælk

Fremgangsmåde
Opløs maizena i lidt af mælken, og tilsæt æg og sukker. Rør sammen. Varm i mens den resterende mælk op til næsten kogepunktet. Når mælken er varm nok tilsættes maizenablandingen, og der røres indtil cremen er tyk og lækker. Køl ned, og opbevar i køleskabet indtil brug.

Citrussoufflé
6 personer

Ingredienser
Lidt smør og sukker til at smøre formene med
75g rørsukker
210 g basis creme
6 spsk citrussirup
8 pasteuriseret æggehvider
Skal af en citron
Skal af en lime

Fremgangsmåde
Tænd ovnen på 185 grader C. Smelt lidt smør og pensel dine forme. Put en lille håndfuld rørsukker i hver form og kør den rundt så sukkeret dækker bunden og hele kanten.


Bland basis cremen med siruppen. Riv skallen af en citron og en lime i, og rør rundt. Pisk æggehviderne stive, og vend cremeblandingen i. Fyld i formene, og sørg for at der ikke er luftbobler. Sørg for at overfladen er jævn, ved at skrabe overflydende creme fra med en spatel eller en kniv. Stil ind i midten af ovnen, og bag i 5-6 min, eller indtil den har rejst sig og er fin gylden på toppen. Åben IKKE ovnen under denne process. Drys med flormelis, et voilá!

Okay, indrømmet! Billedet blev taget i al hastværk for at kunne bevise den fine rejsning :-)
Rigtig godt nytår!