Lær at kompostere... Også for dig som bor i lejlighed!

Vi er efterhånden langt inde i det nye år, og selvom jeg traditionelt ikke er til nytårsfortsætter, lavede jeg alligevel et par stykker for i år.

Spis grønnere

§  Ind med mere frugt og grønt
§  Spis mere økologisk. Indtil nu, har friskhed vundet over økologi, men det skal være slut. Nu skal det meste være økologisk (men på den ikke fanatiske måde, hvor der stadig er plads til at gå ud og spise, selvom det ikke er øko)
§  Ud med sukker, og andre behandlet fødevare (igen, på den ikke fanatiske måde - kage skal der være plads til, men måske behøves det ikke være hver dag!)
Lev grønnere

§  Dyrk dine egne grøntsager (minimér CO2 aftrykket)
§  Køb dansk så vidt muligt
§  Begynd at kompostér

Og netop på baggrund af det sidste punkt, har jeg spurgt en ekspert i ”by-kompost” til råds, for der er ikke længe til, at vi skal sætte de første frø, til det der skal blive til skønne tomatplanter og andet lækkert der kan spises.

Før jul var der såkaldte ”markedsdage” hos mit firma. I den forbindelse havde de inviteret byhaver.dk til at komme med en bod, og jeg blev enormt fascineret over deres kompostspand. Indtil nu, havde jeg været af den opfattelse, at kompost var noget for folk som har meget ude areal, og dermed plads til en stor kompost.

Men jeg tog fejl! 

Denne lille spand er perfekt til folk der bor i lejlighed, eller som bare ikke ønsker den helt store kompost. Og du undgår til og med de kryb og orme der normalt følger med en kompost - WIN!

Jeg har stillet et par spørgsmål om Bykompostspanden til Maria, som blogger på Byhaver.dk:




Hvorfor komposterer?

” Mit motto er Dyrk! Høst! Spis! Komposter! Dyrk! 
For mig er det blevet et "must" at kompostere - ligesom at børste tænder og spise morgenmad.
Kompostering øger jordens indhold af humus og fremmer levebetingelser for regnorme og mikroorganismer som svampe og jordbakterier som er ansvarlige for humusdannelsen. Humus øger planternes evne til at fastholde næring og mineraler, der i sidste ende giver stærke planter med øget modstandskraft. Næringsværdien i afgrøderne forbedres, hvilket er gavnligt for os som forbrugere. Humus binder CO2 og har en evne til at tilbageholde kvælstof i jorden sådan at denne ikke udvaskes.
En god næringsrig jord er den bedste forudsætning for næringsrige afgrøder. Jorden er planternes fordøjelsessystem og den skal "fodres".

Hvordan fungerer kompostspanden?

Bykompostspanden er designet med dobbelt bund og si, tappehane og tætsluttende låg. Smid madaffaldet i Bykompostspanden og drys kompostgær på, som er et levende produkt der indeholder gode og effektive mikroorganissmer der omsætter og gærer dit madaffald i det iltfattige miljø i spanden. Mikroorganismer sørger for at maden ikke rådner. Når spanden er fyldt skal den gære i 14 dage - derefter er madaffaldet klar til at blive gravet i jorden, hvor det på 3 til 4 uger omsættes til kompost. Efter 5 til 6 uger har du en kraftig kompost som skal blandes med almindeligt havejord. Husk at planter har forskellige behov for gødning.

Hos mig står bykompostspandene i køkkenet under køkkenbordet. Der er ingen ubehagelig lugt eller fluer og orme. Det er dejlig rent, hygiejnisk og praktisk.

Når gæringen er kommet godt i gang i spanden kan man med tappehanen tappe gæringssaften fra. Denne har en syrlig lugt - blandes 1:200 med vand og er derefter en super gødning til stueplanter eller udendørs planter. I koncentreret form hældes den i afløbet og er med til at balancere mikroklimaet i afløbet og fjerner dårlig lugt og fedtpropper.



Hvorfor er kompost godt at dyrke grøntsager i?

At dyrke i jord tilsat kompost giver stærke og hårdføre planter som ikke er modtagelige for sygdomme og skadedyrsangreb. Planterne er mere næringsrige. En anden fordel er at en humusrig muld binder vand, sådan at der ikke skal vandes så tit og kvælstof ikke udvaskes.

Bor man i København anbefales det at man tager kontakt til kommunen, som kan rådgive omkring forureningsgraden af den jord, hvor man bor, og give ideer til alternative dyrkningsmetoder.

Hvorfor er kompost godt for miljøet?

Når du komposterer øger du jordens muldlag som blandt andet består af humus. Muldlaget er planternes fordøjelsessystem. Den øger planternes evne til at fastholde næring og mineraler. Den giver kraftige, modstandsdygtige planter uden sygdomsangreb. Den øgede næring i afgrøderne er uhyre vigtig for os som forbrugere. I dag får vi kun 20 procent af planternes næringstoffer sammenlignet med vores bedsteforældres generation.
Humus fungerer som jordens naturlige "kulstofsfilter", og kan fastholde tungmetaller og kemikalierester. Humus tilbageholder kvælstof og forhindrer udvaskning af kvælstof til vandløbene.

Ved at øge humus med blot 1% øges jordens evne til at binde vand, og der behøves ikke tilføres så store mængder vand til afgrøderne.

Hvad koster en spand, og hvor kan den købes?

1 sæt Bykompostspande (2 spande) inkl. 1 kg kompost-gær koster 770 kr. Du finder dem hos www.byhaver.dk i webshoppen.



Kommentarer

Anonym sagde…
Du skriver "Smid madaffaldet i komposteren"! Skulle der ikke stå 'grøntsagsrester uden bær,citrus- og andre udenlandske frugters rester i komposteren'?
Elsebeth