6. december 2011

Gode vine til julemaden og vinskole med Løgismoses "Vinklub for kvinder"


sidste uge var jeg til endnu et event med 'Vinklub for kvinder'. Vi skulle lære lidt om julevinene. Vi mødtes en torsdag i personalekantinen hos Magasin og her stod Thilde (Læs mit tidligere indlæg om Thilde og vinklubben her) klar med en hel række af skønne vine.

Vi startede med en champagne på ren Chardonnay. "God til aperitif", beskrev Thilde, og med en optimal serveringstemperatur på 7 grader.

Herefter bevægede vi os over i en Sydafrikansk hvidvin - en chardonnay (Chardonnay Walker Bay fra Creation wine) som jeg faldt pladask for. Fed og skøn med en anelse fad - god til røget laks, røget madvarer generelt, smørmonterede saucer osv. Optimal serveringstemperatur på 10-12 grader.

Herfra gik vi over i en række rigtig gode rødvin: Primitivo  di Puglia "Moi" fra Varvaglione Vigne & Vini, Syrah - Vin de Pays dÓc fra Chateau Camplazens. En sydfransk vin god til råvildt, rødbeder, peber, lam mørke frugt. Vil kunne gå til and, men ikke flæskesteg, pointerede Thilde.
Herefter en Valpolicella Superiore Ripasso fra Corte Figaretto. Super god til tørre oste som manchego (som vi fik serveret sammen med vinen. Lækkert! Den sidste rødvin var en Banyuls Galateo fra Coume del mas - en sød vin der fik det meste af bordet op af stolene. God til ris a la mande og mørk bitter chokolade.

Sammen med skøn chokolade og flødeboller, fik vi serveret en tawny portvin, med noter af røg, tobak og tørrede frugter.
Det var alt i alt igen en meget lærerig aften, hvor jeg gik derfra med blod på tanden for at lære mere om vinenes forunderlige verden. Til alt held for mig (og uheld for min bankkonto) har "Vinklub for kvinder" netop lanceret deres ambitiøse Vinskole i samarbejde med Hotel- og Restaurantskolen. Skolen kører i 6 moduler, og kommer til at koste 9500 kr... Hvis du synes det er mange penge at skulle have op af lommen på én gang, så har jeg hørt en lille fugl synge om, at der vil blive åbnet op for enkelt moduls betaling.

Du kan læse mere om vinskolen her og melde dig til her:

"Vinklub For Kvinder - Løgismose Vinskole  
- har du en lille sommelier i maven?
  
Løgismose Vinskole  er en seriøs vinskole, hvor du stort set får alle de kundskaber om vin du kan ønske dig samt stor erfaring i vinanalyse- og beskrivelse. 
I 2012 etablerede vi Vinklub for Kvinder i samarbejde med Magasin. Udgangspunktet var, at give kvindelige medlemmer et forum og et frirum, hvor de kunne oparbejde en vinøs viden og pleje sociale relationer i et ellers ofte mandsdomineret univers.
Vinklub For Kvinder tæller i dag mere end 4.000 medlemmer.
Nu starter vi så Løgismose Vinskole for kvinder i samarbejde med Hotel- & Restaurantskolen i Valby. Vinskolen består af 6 moduler i 1. halvår 2014. Alle deltagere, der gennemgår de 6 moduler vil modtage et diplom fra Hotel- & Restaurantskolen.
Undervisningen foregår på Hotel- & Restaurantskolen og varetages af to af landets dygtigste sommelier: Pernille Folkersen og Rasmus Amdi Larsen.
Til alle moduler serveres der en herlig mad anretning fra Løgismose gourmetkøkken og ca. otte forskellige vine fra Løgismose som matcher temaet for det enkelte modul. Alle deltagere får 2-3 flasker vin efter hvert modul og en særlig vinbog for hele uddannelsen.

Modul 1: Vinfremstilling, vintyper og servering af vin
Dato: 21. januar 2014
Tidspunkt: 16.30-21.30
Dette første modul vil give dig indblik i vinens verden, hvor vi vil berøre emner som jordbund, klima, produktionsmetoder og især druesorter, der alle har stor betydning for vinens smag.
Du vil blive introduceret til blindsmagning, et gennemgående element i modulerne, for at lære vinens karakter bedre at kende.
Du vil blive præsenteret for teorierne omkring, hvordan vi dufter og smager på vin, ved hjælp af et smageskema bygget op efter professionelle teknikker. Et smageskema, som vil blive brugt ved de efterfølgende undervisninger til både at smage vine blindt og i fællesskab.
Vi vil desuden komme ind på håndteringen af vinen: hvordan serverer vi den bedst, i hvilke glas og ved hvilken temperatur, og hvorfor egner nogle vine sig til at gemme og i så fald under hvilke forhold.
Grundlæggende teori for vin og madsammensætning vil blive gennemgået og testet, ikke kun denne gang, men som en del af hvert modul. For at forstå og øve kunsten at sætte mad og vin sammen vil der blive serveret matchende vin til en enkelt ret fra Løgismose. Aftenen sluttes af med at diskutere, hvordan vinen og maden har fungeret sammen.

Modul 2: Frankrig som moderlandet for hele verdens vinproduktion
Dato: 4. marts 2014
Tidspunkt: 16.30-21.30
Frankrig er på mange måder det land, alle de andre – især de ’nye’ – sammenligner sig med. Laver man mousserende vin i USA, prøver man at få det til at ligne Champagne, laver man Pinot Noir i Argentina, prøver man at efterligne Bourgogne, og laver man Syrah på New Zealand, har man forbillede i Rhône. Vi kigger på de mange meget kendte områder, men vi kigger også på, hvad der er af uopdagede mindre områder rundt omkring i det store land. Findes der endnu områder, der blot venter på at springe ud i fuldt flor, eller er Frankrig ved at blive overhalet på alle fronter af de nye spillere på den internationale vinscene?
Vi gennemgår de kendte områder, druesorter og de mest kendte producenter, så du får kendskab til dette prægtige vinland. Der vil være smagning af 8-10 vine fra Frankrig, hvoraf en af dem smages blindt.
For at forstå og øve kunsten at sætte mad og vin sammen vil der også denne aften blive serveret matchende vin til en enkelt ret fra Løgismose. Aftenen sluttes af med at diskutere, hvordan vinen og maden har fungeret sammen.

Modul 3: Hedvine og dessertvine
Dato: 25. marts 2014
Tidspunkt: 16.30-21.30 
Hedvine er på vej tilbage efter en årrække at have været forbundet med fortiden og ”mormor”. Disse vine kan noget, de tørre bordvine ikke kan, især i madsammenhæng og fortjener derfor vores opmærksomhed.
Undervisningen vil tage udgangspunkt i henholdsvis portvin og sherry, der repræsenterer hver deres stilart og fremstillingsmetode, samt et kig på alternativer til disse. Ligeledes skal vi rundt om de søde dessertvine med fokus på de tørrede, de frosne og de botrytiserede.
Hvad er Recioto de la Valpolicella, Eiswein og Sauternes?
Vi skal snakke om de forskellige fremstillingsmetoder og ikke mindst anvendelsen af disse vine, der egner sig til meget mere end blot det søde køkken. Der vil være smagning af 8-10 dessertvine/hedvine, hvoraf en af dem smages blindt.
For at forstå og øve kunsten at sætte mad og vin sammen vil der også denne aften blive serveret matchende vin til en enkelt ret fra Løgismose. Aftenen sluttes af med at diskutere, hvordan vinen og maden har fungeret sammen.

Modul 4: Det øvrige Europa
Dato: 6. maj 2014
Tidspunkt: 16.30-21.30
Italien, Spanien, Østrig, Tyskland – og hvad sker der mon længere mod øst? Vi gennemgår de vigtigste områder og vintyper fra Europa. Der er meget at tage fat på og forskellene på vinene er lige så mangfoldige, som der er vine.
Fra Mosel til Andalusien tager vi pulsen på de gamle vinlande og ser på, om de sover i timen, eller om der også er innovation i denne del af verden. De klassiske områder sættes under lup – hvad er deres rolle i vinens verden og kan vi lide den mangfoldighed? Hvad skal og kan den bruges til? Eller vil vi hellere have de oversøiske prisvenlige vine?
Skal de europæiske vinlande blive ved med at lave vin på de oprindelige druesorter, eller kan vi lige så godt rive det hele op og plante Cabernet Sauvignon og Merlot overalt? Der vil være smagning af 8-10 vine, hvoraf en smages blindt.
For at forstå og øve kunsten at sætte mad og vin sammen vil der også denne aften blive serveret matchende vin til en enkelt ret fra Løgismose. Aftenen sluttes af med at diskutere, hvordan vinen og maden har fungeret sammen.

Modul 5: Champagne og mousserende vine
Dato: 27. maj 2014
Tidspunkt: 16.30-21.30
In victory I deserve it, in defeat I need it” citat Sir Winston Churchill.
Champagne er en af vor tids mest omtalte vine. En vin der ofte bliver forbundet med glæde, festlige lejligheder og luksus og selvfølgelig et uundgåeligt emne i vores vinskole.                      
Dagens undervisning vil tage udgangspunkt i Champagnes historie, fra den hårde kamp mod boblen til en stolthed og et varemærke, der i dag bliver beskyttet med næb og klør.
Vi vil også berøre nogle af de mange fortolkninger af denne boblende vintype, fra den tørre spanske Cava over Cremant til den italienske søde let mousserende Moscato d’Asti med gennemgang af de forskellige fremstillingsmetoder og udtryk.
Hvad kan Champagne, som de andre mousserende vine ikke kan, og hvad er det gode alternativ? Hvad er vintage, non vintage, brut og rosé champagne? Der vil være smagning af 8-10 champagner/mousserende vine hvoraf en af dem smages blindt.
Når vi skal åbne champagnen bliver der mulighed for at prøve den fine kunst at sable champagne.
For at forstå og øve kunsten at sætte mad og vin sammen vil der også denne aften blive serveret matchende vin til en enkelt ret fra Løgismose. Aftenen sluttes af med at diskutere, hvordan vinen og maden har fungeret sammen. 

Modul 6: Den ” nye” verden
Dato: 17. juni 2014
Tidspunkt: 16.30-21.30
Det er efterhånden ikke nogen overraskelse, at lande som USA, New Zealand, Australien, Chile og Argentina laver vin i en international superliga.
Landene gennemgås hvad angår områder og druer, hvorved du får et overordnet indblik i den del af vinverdenen, og vi kigger nærmere på, hvad de kan – og ikke kan – og punkterer et par af myterne.
Der skal smages på vine fra områder, der efterhånden har en lige så klassisk status som mange af de ’gamle’ områder i Europa. Vi ser på, om områderne er ved at finde deres egen identitet eller om de prøver at efterligne deres forbilleder. Der vil være smagning af 8-10 vine, hvoraf en af dem smages blindt.
For at forstå og øve kunsten at sætte mad og vin sammen vil der også denne aften blive serveret matchende vin til en enkelt ret fra Løgismose. Aftenen sluttes af med at diskutere, hvordan vinen og maden har fungeret sammen."

0 kommentarer: