30. september 2012

Hermed et kort indlæg med en lille anbefaling. Forleden aften var manden og jeg i biografen for at se "Kapringen". Inden da skulle vi have lidt mad., og da vi havde valgt at se filmen i Falkoner bio, faldt valget på sushi fra Sanshin Sushi. Jeg har før været der for mange år siden da det lige var åbnet, og huskede det ikke som mindeværdigt, men manden insisterede på, at det var byens bedste sushi.

Vi  var desværre lidt sen på den, så det blev en hurtig mundfuld, og desværre fik jeg ikke taget et billede af forretten. Den bestod af sprøde forårsruller med tang-omrullede laksestykker, mango, koriander og chili og med en honning/wasabi dip til. De lå på en bund af salat vendt i en citrus marinade - virkelig lækkert og forfriskende.

Super California Roll
House Roll
Spicy Tuna Tempura Roll

Til hovedret bestilte vi Super California Rolls, med snowcrab, mayonnaise, avocado og agurk, House Roll med laks, tun, tamagochi (japansk æggemad), avocado og agurk og sidst min favorit: Spicy Tuna Tempura Roll, med Tempura stegt tun og koriander.

"House roll" var en anelse kedelig, og jeg tror nu nok jeg ville havde valgt en mere ophidsende rulle som min "house roll", hvis jeg havde haft en sushi restaurant. "Super California roll" var top lækker med den ægte krabbe, men min "all time favorite" var tun rullen. Kombinationen af tun med koriander i en tempuradej var helt perfekt. Der var hældt sød soya henover, og den ville jeg nok have udeladt, da mangoen var sød nok i sig selv, og smagsindtrykkene havde fået lov til at stå lidt mere for sig selv således.

Jeg vil ikke ligefrem kalde det byens bedste sushi, men den ligger helt sikkert i den bedre ende, og jeg anbefaler den gerne til alle jeg kender (og jer :-)

Har du også fået lyst til at besøge Sanshin Sushi er adressen:

Sanshin Sushi
Smallegade 20
2000 Frederiksberg25. september 2012

Pol sambol er en Sri Lankansk ret, og nok den ret som jeg aller bedst kan lide som tilbehør til de stærke karryretter på trods af dens simple natur. Det er en typisk Sri Lankansk "fattigmandskost", som de fattigste spiser uden andet end ris til. Kokosnødder hænger jo nærmest på hvert gadehjørne, og risen er billig.

Gode friske ingredienser er alt afgørende her, og retten er bare ikke de samme uden friskrevet kokos. Du kan til nød bruge revet kokos fra butikkerne, hvis du udbløder det i kogende vand først. Men det ER altså ikke det samme, så kig i din lokale udenlandske grønthandler, og spørg dem om de eventuelt kan skaffe dig en kokosriver som den du ser på billedet nedenfor. Den er guld værd!

Denne opskrift på Pol sambol er tilført lidt tomat, hvilket de typisk ikke gør i Sri Lanka, men jeg synes at det giver kokosfedmen et godt spil sammen med et skvæt citron. I den oprindelige opskrift tilføres også lidt tørret fisk af en bestemt type, men jeg har uden held forsøgt at finde disse her i Danmark, og retten kan fint laves uden. (Heldigvis har jeg hjembragt lidt fra min sidste tur, som jeg bruger her....) Jeg forestiller mig at ansjoser ville kunne gå som substitut, men jeg har endnu ikke forsøgt mig med dette selv.

Her får du opskriften:


 

Pol Sambol


Ingrediener

1 kokosnød
1 medium stort løg
1 fed hvidløg
2 tomater
Lidt chili
Lidt citronsaft
Lidt paprika
Salt
Peber


Fremgangsmåde

Split kokosnødden med en stor døv kniv (som du ikke bruger til at skære med ellers), eller en kødhammer. Der er kokossaft indeni, så gør det gerne hen over vasken. Brug en kokosriver til at rive kokoskødet med.Her den omtalte tørrer fisk øverst...

Hak løg, hvidløg og tomater, og brug en morter til at mose det hele sammen. Hak løget fint, hvis du ikke vil stå der hele dagen :) Tilføj lidt af det revne kokos og mos det godt sammen. Bland med resten af kokoskødet i en skål og smag til med chili, citron, salt og peber.Server med din ynglings-karryret!

21. september 2012

Hvis man har fulgt mig på Instagram, vil man vide at den lille og jeg har været på havtorne-jagt. Havtorn er i sæson nu, og står i al deres orange pragt langs strandkanter og bevoksning mange steder. Vi fandt dem på et besøg i det Nordjyske ved Rubjerg Knude Fyr. I Københavns-området kan de blandt andet findes på amager fælled, og ved et af mine favorit surf steder: Sydvestpynten.


Jeg har først for nyligt fundet ud af at bruge havtorn så dens komplekse, næsten tropiske smag kommer til sin ret. Her har jeg brugt den i en traditionel ostekage (cheesecake), hvor den med sin skarpe syrlighed (sødet en smule med sukker), giver super god kontrast til flødecremens fedme.

Jeg havde den lille til at hjælpe mig med at lave kagen, så den fik nok ikke helt det udseende som jeg gik efter, men som Camilla Plum siger, så er livet for kort til perfekte kager, når bare smagen er i orden :-)

 

 

Cheesecake med havtornegelé


Ingredienser

Creme og bund

1/2 L piskefløde
200 g flødeost
125 g flormelis
Saft af en halv citron
4 blade husblas
300 g Digestive kiks
150 g smør
50 g mandler

Gelé

2 dl havtorne puré
2 dl vand
3/4 dl (rør)sukker
1 vaniliestang
4 blade husblasFremgangsmåde 

Bund 

Tænd ovnen på 200 grader C. Knus kiksene godt og grundigt, enten i en blender eller manuelt i en pose med en kødhammer (brug et dobbelt lag af poser i så tilfælde.) Smelt smør i en gryde og bland med kiksekrummer. Fordel jævnt i bunden af en oliesmurt springform. Bag indtil gylden i ca. 15 min. Tag ud og køl af.

Creme

Læg husblas i blød i koldt vand. Pisk fløden let (den skal dog trække spor) og bland med saften af en halv citron. Fortvivl ikke, hvis fløden bliver meget tykkere. Bland med flødeost og flormelis. Smelt husblas i en gryde, og bland sammen med cremen. Fordel på den afkølet kiksebund og sæt på køl.

Havtornegelé

Læg husblas i blød. Del vaniliestangen og skrab kornene ud. Bland med lidt af sukkeret for at få fordelt vaniliekornene. Bland havtornepuré med vand og resten af sukkeret, samt vanilien. Kog op til lige under kogepunktet, og lad det småsimre i 10 min med vaniliestangen. Fisk derefter vaniliestangen op, og tilsæt det udblødte husblas. Lad køle af til stuetemperatur, og fordel på den afkølede kage. Sæt på køl igen indtil servering.
 Havtorn har vundet indpas i det danske køkken i forbindelse med den Nordiske bølge af nye spændende ingredienser. Her får du den nemme fremgangsmåde, hvorpå du omdanner bærrene til puré, som så igen kan omdannes til enten saft (ved at fortynde med vand og tilsætte sukker), marmelade (tilsætte sukker og pektin/husblas), gele eller hvad du nu synes du skal bruge den til. Der er et utal af muligheder, så det er bare med at komme i gang! Fremgangsmåden for behandling af bærrene er i øvrigt taget fra Camilla Plums nye bog, "Helt i kage"! 

Havtornepuré


Fremgangsmåde


Pil havtornene af grenene (gøres nemmest ved at fryse grenene, og så ryste dem over en avis frosne.) Skyl dem grundigt i koldt vand. Put i en gryde og kom vand ved så det lige akkurrat dækker. Kog møre, ca. 20-25 min, og pres igennem en sigte for at fjerne sten og skind.

Og HUSK endelig at skrive til mig, hvis du finder noget nyt, fantastisk at bruge dem til ;-)


17. september 2012

Hvis man har fulgt med her på bloggen, vil man vide at jeg fredag var indbudt til lækkert kagebord hos Camilla Plum i anledningen af udgivelsen af hendes nye kagebog "Helt i Kage".
Jeg havde taget to af mine læsere af bloggen med, Kira og Sanne. Sanne nægtede konsekvent at få taget billeder, så her følger lidt stemningsbilleder fra gården og af Kira :-) Forvent bondegårdsidyl og lækkerier!


Et super lækkert kagebord... Kagen med tomaterne smagte i øvrigt fuldstændig forrygende... Blev serveret med den lækre vesterhavsost til....Mmmhhh!!!Kira hygger med de søde katte, som også var meget interesseret i kagerne...


 En hyggekrog i haven...

Krydderurter og planter, som ville gøre et hvert gartneri meget misundelig....

Smukke, smukke pralbønner.... Tænk at noget (naturligt) spiseligt kan være så smukt!

Kira poserer i en af de mange hyggelige kroge på Fuglebjerggård...


 Smukke tomater i alle afskygninger....


Da alle de andre var gået og Camilla fik sig en velfortjent pause, sneg Kira og jeg os ind og nuppede en ekstra æblekage med karameliseret rugbrød og blommekompot.... Mmmh!

Det er bestemt ikke sidste gang jeg besøger Fuglebjerggård. Har du også fået lyst er adressen:

Fuglebjerggård
Hemmingstrupvej 8
3200 Gribskov

14. september 2012

Da jeg lavede mit squash brød med ost i går, proklamerede jeg at det skulle spises med en spicy løgsuppe. Jeg lavede engang en løgsuppe på en opskrift fra Kille Enna, og den var vidunderlig (hun kan altså bare et eller andet med krydderier, som jeg godt kunne lære noget af.) Jeg kan dog ikke huske hvor jeg havde opskriften fra, og skrevet den ned har jeg ikke! Jeg har prøvet at google den, men uden held, så hvis der er nogen af jer, der har den eller ved hvor den kan findes, så skriv endelig!

Denne løgsuppe er inspireret af hvad jeg kan huske fra den løgsuppe, og jeg synes faktisk den blev rigtig god. Her får i opskriften:

Billige ingredienser... 

Spicy løgsuppe med kartofler

2 personer

Ingredienser

2 store zittauerløg (almindelige løg)
4 skallotteløg (kan udelades og erstattes med endnu et zittauerløg)
Et par håndfulde små kartofler
1 L kyllingefond
1 tsk fennikelfrø
1/2 tsk sennepsfrø
1 tsk korianderfrø
1 1/2 tsk stødt spidskommen
1 tsk sorte peberkorn
1 kvist timian
Lidt smør
Sukker
Salt
Syre (eddike/citron)
Et tefilter eller andet klæde til krydderier

Fremgangsmåde

Svits alle krydderier (minus stødt spidskommen og timian) af på en tør sauterpande, indtil de frigiver en dejlig aroma. Tag af panden og hæld i et tefilter og luk med snor.
Skær løg i ringe, og tilføj smør og spidskommen til panden. Steg løgene ved svag til middelvarme uden at de tager farve, indtil de er gennemsigtige. Når de er gennemsigtige tilsættes kyllingefond, timian og posen med krydderier. Lad det småsimre i ca. 45 min. Tilsæt kartoflerne så de når at blive tilberedt indenfor de 45 min (alt efter størrelse). Smag til med salt, sukker og syre.

Ja, køn er den ikke... Men godt smager den!


Server med godt brød!

13. september 2012

Squashbrød med ost - et lækkert madbrød!

2 kommentarer
(For the non-google translated english version of this recipe, go to this site.)

Zucchini/squash/courgette... ja, kært barn har mange navne, og hvad enten du kalder den det ene eller det andet, så kan vi ikke komme uden om, at det er højsæson for denne grøntsag LIGE nu. Mine dejlige naboer har været på spil igen, og har foræret mig disse to skønheder fra deres have.Jeg har altid haft svært ved at bruge denne grøntsag på en smagsmæssig tilfredsstillende måde. Nuvel, jeg har da bagt min del af squashkager i min ungdom, og vel har jeg revet den i utallige lasagner og kødsaucer i forsøget på at få den lille til at spise lidt mere grønt, men sådan brugt den helt rigtig, så den kommer helt til sin ret, har jeg ikke... før nu.

Squash smager lidt som den ser ud - som en mellemting i mellem en agurk og en aubergine. Den indeholder en del væske, som gør at bagværk med squash holder sig fugtig og lækkert  i længere tid. Her bruger jeg den i et madbrød med ost:

 

Squashbrød med ost

2 stk

Ingredienser

1 1/2 dl lunkent vand
ca. 700 g hvedemel (mængden af mel afhænger af mængden af squash, samt meltype så prøv dig frem)
6 g havsalt
25 g gær
180 g emmenthaler, gedeost eller noget helt tredje (jeg brugte en blandet fåre og komælksost)
1 mellemstor squash


Fremgangsmåde
Skær enderne af squashen, og riv den på et rivejern. Fjern så meget væde som muligt ved at trykke det ud af den revet squash i en si. Skær osten i tern og tilsæt til squash. I en anden skål udblødes gær i lunken vand, og det tilsættes skålen med squash og ost. Tilsæt salt og mel, og ælt det sammen indtil du har en lind dej, der ikke klistrer alt for meget til fingrene. Form til to brød og lad hæve på en bageplade med bagepapir i 45 min.Tænd ovnen på 200 grader C. Prik huller i brødene med en gaffel, og hæld lidt olivenolie over dem. Drys med havsalt og bag  i ca. 30 min eller indtil gyldne og sprøde. Afkøl på rist. Spis med smør eller til din aftensmad.
Jeg spiser den til en omgang krydret løgsuppe i aften, og jeg tror det bliver et "match made in heaven."
Kig tilbage snart, og så lover jeg at have en opskrift på krydret løgsuppe klar :-)

12. september 2012

Så er mandag vist også kommet og gået, og der skal findes to vindere af min lille Camilla Plum konkurrence. Jeg brugte Random.org til at vælge to tal ud for mig, og det blev nr. 4 og 5, så Kira og Sanne er de heldige vindere! I kan kontakte mig på heidisandarek@gmail.com, så vi kan finde ud af noget transport sammen :-)Jeg GLÆDER mig til at se jer!

7. september 2012

For et par dage siden kom jeg hjem til en pose der stod op af min dør, og en sød seddel vedhæftet. Den var fyldt med lækre, sprøde, grønne bønner, og var fra min nabo, hvis herligheder fra haven vi før har haft glæde af! På nuværende tidspunkt ligner min egen have en mindre jungle, så det kan man da kalde fantastiske naboer! Jeg synes den slags er helt fantastisk, og så er det jo en råvare som jeg slet ikke kan købe i samme kvalitet i mit lokale supermarked. Jeg begyndte straks at tænke over hvordan jeg ville nyde dem, og i går blev det så til denne, ret vellykket bønnesalat!


 

Lun bønnesalat med smilende æg

Ingredienser

3-4 æg
Ca. 1/2 Kg Grønne bønner
8-10 stk Tomater (her San Marzano)
1 Rød peberfrugt
Pancetta (eller bacon)
Parmesan
1 fed hvidløg
Salt
Peber
Olivenolie
Syre (eddike eller citron)
Evt. lidt ærteskud (kan sagtens udelades)


Fremgangsmåde

Hak peberfrugten i tern. Skær pancettaen i tern og halver tomaterne. Hak hvidløg fint og steg i olie sammen med pancetta og tomater indtil pancettaen er sprød. Bring vand i kog og kog bønnerne så de stadig har bid. Kog æggene smilende (ca. 5 min).  Vend bønnerne i en blanding af olie og syre, samt salt og peber. Skær parmesan i tynde skiver og fordel over bønnerne på et fad. Fordel tern af peber frugt over og tilføj tomater og pancetta. Top op med halverede, smilende æg.

Vi spiste salaten med et stykke laks, men et godt stykke brød havde muligvis været bedre (og mere end nok til at blive mæt.)

HUSK at DU kan komme med op til Camilla Plum og nyde hendes kager sammen med mig, OG få et signeret eksemplar har hende nye bog "Helt i kage". Du skal bare skrive en kommentar her, og så er du med i lodtrækningen :)6. september 2012

Den lille og jeg har været på blommejagt, og der er blevet syltet til den helt store guldmedalje de sidste par dage. I morges opdagede jeg at nogle af blommerne sang lidt på sidste vers, og omdannede dem fluks til en syndig blommekompot som jeg kunne bruge på min morgen-skyr (ingen madspild her). Jeg tilsatte stjerneanis som jeg synes giver den et lille tvist af noget efterårs-agtigt.


 

Blommekompot med vanilie og stjerneanis

Ingredienser

8 mellemstore blommer
100 g (rør)sukker
1 vaniliestang
1 stjerneanis


Fremgangsmåde

Skær blommerne i halve og fjern stenene. Flæk vaniliestangen og skrab kornene ud. Put i en gryde sammen med resten af ingredienserne, og kog ved svag varme under låg til møre. Hæld på skoldet glas og gem til en regnvejrsdag. Eller nyd den på din morgen-yogurt. Eller til din is....

Eller måske man skulle lave en lille blommetrifli til dessert i aften...? :-)Morgen-skyr med honningglaserede mandler og blommekompot... mmmhh!

4. september 2012

Camilla Plum, kendt og elsket kage/bagekone udkommer med en ny skøn bog "Helt i kage", og inviterer i den forbindelse du og jeg (nærmere bestemt undertegnet og to af bloggens læsere) til at høre, føle og smage på sagerne på Fuglebjerggaard hvor hun bor. Det løber af stablen fredag d. 14. september fra kl. 16-18.Hvis DU vil med, så skriv en kommentar i feltet herunder og så trækker jeg lod på mandag. Alle der deltager får udover oplevelsen, et signeret eksemplar af bogen.

Hvis du vil se en lille forsmag på bogen, og de kager du måske kommer til at smage på Fuglebjerggaard, så kan du downloade en pixi-udgave af bogen med et par opskrifter her.

Ses vi?? Det tror jeg da vist nok lige at vi gør ;-)

3. september 2012

Da jeg for nyligt holdt et lille cocktail arrangement, havde de gode folk på Innocent doneret lidt juice og smoothies til eventet. Jeg har før nævnt min forkærlighed for deres smoothies når det skal gå lidt stærkt (her), og var derfor spændt på at prøve deres relativt nylancerede æble- og appelsinjuice, samt æblevarianten med hindbær.Her på bloggen er der én vigtig regel når jeg modtager vareprøver, og det er at der bliver skrevet hvad jeg mener. Jeg tror det er meget vigtigt, for at bevare noget integritet, og for at forhindre at denne side bliver en reklamesøjle, mere end inspiration til aktiviteter i køkkenet.

Når det er sagt, så må jeg indrømme, at jeg allerede var positivt stemt overfor Innocent. Jeg synes deres navn og logo (med glorien over frugterne) er "spot on", samt den form for humor de bruger i deres markedsføring. Det her synes jeg for eksempel er hylende morsomt:


Og der er bare ikke noget bedre, end et godt grin når man morgentræt sidder med sin kaffe, og prøver at få øjnene til at blive lidt større. Udover det at de har en markedsføringsstrategi der tiltaler mig og min form for humor, så donerer de 10% af deres overskud til velgørenhed og bruger genbrugsplast i deres flasker. Dét kan man da kun være fortaler for at støtte!

Og smagen er faktisk også rigtig god! Jeg synes det er tydeligt at juicen ikke er fra koncentrat, og at æblejuicen er koldtpresset. Det giver mange flere nuancer til smagen, end juice fra koncentrat. Jeg er ret sikker på, at så længe jeg ikke har fået købt mig en juicepresser, så bliver disse juice en fast bestanddel af vores morgenmadsbord. Min datter var især vild med æble/hindbærvarianten.


I anledningen af efterårets komme, har jeg lavet en lille drik der tager udgangspunkt i min chaisirup (som du finder her). Den er super nem, og kan nydes både kold som her, men også varm med et skvæt mørk rom. 

Apple chai

Ingredienser

1 dl æblejuice
1/2 dl Chaisirup

Fremgangsmåde

Shake æblejuicen og siruppen sammen med is i en shaker. Si over i et cocktailglas og pynt med en kanelstang.
Mmmmh, sommeren er skøn, men efteråret har nu også sin charme!

Jeg kunne ikke lade være med at eksperimentere lidt med juicen også. Således bevægede jeg mig ud i et par eksperimenter, et mere vellykket end det andet.

Første forsøg, var en panna cotta med gele af Innocent æble/hindbærjuice.

 

Panna cotta med æble/hindbærgele

Ingredienser

Panna cotta

200 ml fløde
200 ml sødmælk
30 g sukker
1 vanilliestang
3 blade husblas

Gelé

200 ml Innocent æble/hindbærjuice
1 blad husblas

 

Fremgangsmåde

Flæk vaniliestangen og skrab kornene ud. Varm fløde, mælk og vaniliestang samt korn op under omrøring. Udblød i mens husblas til både gelé og panna cotta i koldt vand. Lad flødeblandingen stå og småsimre uden at koge i 5-10 min for at trække smag ud af vanilliestangen. Fisk derefter stangen op og kassér. Sluk blusset og tilsæt den nu bløde husblas til blandingen. Rør rundt til opløst. Hæld panna cottaen op i små skåle eller bægrer og sæt på køl når de er dampet lidt af.

Varm æble/hindbærjuicen op til tæt på kogepunktet og sluk blusset. Tilsæt den udblødte husblas og rør til opløst.

Lad panna cottaen sætte sig før du hælder æble/hindbærgeléen ovenpå. Sæt derefter på køl igen for at lade geléen sætte sig.


Resultatet af forsøg:
Æble/hindbærjuicen var lidt sødere end jeg havde forstillet mig (selvom jeg havde smagt på den inden), så der manglede noget syrlighed til at spille op med den intense fløde-fedme i panna cottaen. Jeg forestiller mig at den havde været perfekt med tynde, tynde skiver af dejlige, friske og syrlige æbler samt hindbær.

Andet forsøg var en popsicle med havtorn og æblegelé. Jeg blev lidt inspireret af astronaut isen fra fra Premier is, som indeholder en vingummi i toppen.
Jeg har aldrig rigtig helt fundet fidusen med havtorn, og synes det er et enormt svært bær at arbejde med. Den har en meget udtalt syrlighed, som der skal bruges enorme mængder sukker for at balancere, men når det er gjort har den også en meget karakteristisk smag.
Jeg lavede først en "havtornsuppe" ved at koge 100 g havtorn med 2 dl sirup (sirup opskrift her), og 4 dl vand. Jeg lod bærrene koge helt møre og siede derefter juicen fra bærrene.

Det gav mig en ret uklar væske som sikkert ikke ville have gjort det så godt i en popsickle, så derefter brugte jeg et saftklæde til at si urenhederne fra.

I mens lavede jeg en æblegelé ved at opvarme 100 ml æblejuice og tilsætte 1 udblødt blad husblas. Gelén blev sat til at størkne i et firkantet fad i køleskabet. Hus at smøre fadet med madolie, inden du tilsætter geléblandingen (det glemte jeg), ellers sidder den fast når du skal bruge den. Lad den stivne på køl.

Sæt "havtornesuppen" på frost i ispindebakker, og sørg for at røre lidt i den en gang i mellem for at forhindre store iskrystaller i at danne sig (dette glemte jeg også... )

Når isen er blevet grødet, kan æblegeléen hakkes i små tern og tilsættes.Resultat af eksperiment:
Smagen var forbløffende god, men isen var alt for krystalliseret. Jeg skal vist snart have fat i den ismaskine som jeg nu har drømt om i lidt for lang tid :-)

Har du selv fået lyst til at prøve Innocent´s juicer, så kan de købes i SuperBest, Kvickly, SuperBrugsen og Irma, og koster 24.95 kr stk.