31. juli 2012

Jeg ELSKER at teste nye (mad)produkter, og jeg har heldigvis en lille hjælper der er lige så entusiastisk omkring mad, som jeg selv. Denne gang har vi fået lov til at smage på nogle nye økologiske marmelader fra "Grøn Balance." Jeg besluttede mig for at teste marmeladen i hindbærsnitter og til vores søndags-pandekager.


Hindbærsnitterne blev bagt efter Mette Blomsterbergs opskrift som du finder her. Jeg havde ikke noget polynesisk vanilje tilbage, så brugte ordinær Tahiti vanilje til denne omgang.


Hindbærsnitterne blev testet på en flok trætte og sultne surfere, og der var absolut ingen klager. Marmeladen gjorde det rigtig godt i kagen.

Alle marmelader blev ligeledes testet til vores tilbagevendende pandekage-søndag. Opskriften på pandekagerne finder du på bloggen lige her. Her lavede vi dem dog uden blåbær.


Mens vi testede marmeladerne på pandekagerne, udbrød den lille begejstret: "Den her smager som vores syltetøj!" "Vores syltetøj" er en hjemmelavet solbær marmelade med lakrids, så da jeg brummede om vores da ikke var lidt bedre, svarede hun rask væk: "De er lige gode, mor!" Så meget for besværet med at plukke, rense og sylte ;-)

Generelt synes jeg faktisk at disse marmelader er rigtig, rigtig gode, og meget tæt på det produkt man ville få, hvis man selv syltede. Og jeg ELSKER at de er økologiske.

Nu mangler vi bare at de udvider med forskellige spændende smagskombinationer... Jeg har allerede nævnt én: solbær og lakrids ;-)

Grøn Balance marmeladerne kan købes i SuperGros butikker (Superbest og Spar) og koster 20 kr stk.


30. juli 2012

Anholt, sol, sommer, strand, turkisblåt vand og jomfruhummere... Hvad er der ikke at elske?? Og forelsket det er jeg helt sikkert blevet!

Anholt er Danmark dejligst! Et lille paradis midt ude i havet. Jeg ville ønske at jeg havde taget lidt flere billeder af øen, men jeg har åbenbart haft travlt med at absorbere det hele... Jeg nåede dog lige at tage lidt fotos af maden én af dagene. Det forgik i "Tanternes Hus".


"Tanternes Hus" ligger i Anholt by, en lille cykeltur fra campingpladsen, og havnen på ca. 10 min. Stilen er casual på den fede måde, og haven indeholder foruden borde og stole, en petanque bane, hængekøje og sandkasse.
Selv betjeningen var loose på den fede måde...
Solen stod højt, og haven var det helt rigtig åndehul på vores opdagelsesrejse rundt på øen. Jeg bestilte en salat med lun gedeost, syltede rødløg og sennepsvinagrette. Min sidemand valgte en ceviche af laks, marineret i lime og ingefær med saltede mandler.


Generelt for min ret var at den var rigtig god, men at der var alt for lidt til en ædedolk som mig :-)

Cevichen var lidt smagsløs, og kunne godt have brugt lidt mere af både lime, ingefær og salt. Begge retter stod i ca. en hundredlap.

Stedet er fantastisk på en sommerdag som denne, og selvom maden var lidt til den løse side, er jeg sikker på at jeg kommer igen næste gang jeg er på Anholt.

Har du selv fået lyst til at besøge stedet, er adressen:

Tanternes Hus
Bygaden 9
8592 Anholt


Bonusinfo:

  • Vi tog færgen til Anholt fra Grenå, og det tog ca. 2 1/2 time. Campingpladsen ligger ca. 5-10 min fra havnen på gåben. Hvis du har meget bagage, kan du være heldig at fange en af de unge drenge der kører med cykelvogn, og som transporterer bagage for 25 kr pr tur.
  • Hvis du skal have friske jomfruhummerhaler, skal du helst ned til fiskekutteren om morgenen ml. kl.  8-10. Vi var heldige, og fik friske haler om eftermiddagen også. Fiskerne kan godt være lidt bryske, men stik dem et smil og red deres dag :-) Vi gav blot 60 kr for et helt kilo jomfruhummerhaler. Krabbeklør stod i 25 kr pr kilo (!)
 17. juli 2012

Vi har den seneste uges tid været på besøg i det jyske, hvor der i den grad er en overflod af bær. Haven bugner lige nu af hindbær, solbær og jordbær, så man kun kan være misundelig. Vi gik på rov for at plukke bær til en klassiker: Rødgrød!


Det her var for syns skyld... Der blev tilsat en kvart piskefløde yderligere da den skulle spises :)

Rødgrød

Nok til 2 (eller 4 vil nogle nok mene :)

Ingredienser

400 g røde bær af forskellig slags (vi brugte lidt jordbær, lidt flere hindbær og flest solbær)
120 g sukker
2 dl vand
lidt kartoffelmel til at jævne med (ca. en tsk)

Fremgangsmåde

Kog bærrene møre med vand og sukker over svag/medium varme. Jeg kan bedst lide grøden uden skind og kerner, så jeg sier den på dette stadie. Hæld i en gryde igen, og bring op til kogepunktet. Tag af blusset og tilsæt kartoffelmelen opløst i lidt vand. Lad grøden køle, og spis med riiiigeligt fløde :)

16. juli 2012

Herhjemme elsker vi muslinger. Ja, faktisk så meget at den lille ofte går under øgenavnet "musling". Og hvad er der ikke at elske? De er sunde, fyldt med protein, billige (i forhold til andre proteinkilder) og så kan de spises med fingrene!
Derfor var der heller ikke meget at rafle om, da jeg blev tilbudt at deltage i en kogeskole under muslingefestivalen. Og selvfølgelig skulle den lille med!
En af de mange muslinge-skulpturer i Løgstør får et kæmpe møøøøøs!
Der var masser af aktiviteter for børn på festivalen, og vi startede ud med at nær studere taskekrabber, snegle, fjordrejer og muslinger (alle levende), for derefter at tilberede dem over trangia i det fri. Den lille var slet ikke til at løsrive igen.
Der blev kigget på, og tilberedt strandkrabber, fjordrejer og muslinger i massevis


Derefter var det tid til at deltage i kogeskolen. Scenen var Limfjordsmuseet og Jimmi Petersen fra Kanalfogedens Køkken var kyndig vejleder, og fortalte blandt andet, at plastic indpakning af muslingerne, på trods af det discount-agtige look, var den bedste metode til at bevare saft og kraft.


Han fortalte også om forskellen på linemuslinger og skrabemuslinger. Linemuslinger sidder på liner (sjovt nok), og har adgang til al den mad og næring de overhoved orker at indtage, og vokser sig derfor store og fede meget hurtige, men uden nogen diversitet i smag. Den hurtige væksttid, betyder også at deres skal er tyndere end skrabemuslingernes, og der derfor er et større spild.
Skrabemuslinger er "vilde" muslinger, der bliver skrabet op fra havbunden med store net, og derefter udvandet for at fjerne sand og andet snavs. De er som oftest mindre end linemuslinger, men også mere intense i smagen og så er skallen tykkere. Jeg har spist flest linemuslinger indtil nu, fordi jeg var af den opfattelse, at smagen var det samme, og de ikke indeholdt sand som skrabemuslinger.
På kogeskolen brugte vi skrabemuslinger, og jeg synes der var en klar forskel. Udover at være mere intense i smagen, var de også fastere i kødet og mere mineralske i smagen. Ved næste kærkommen lejlighed vil jeg afholde en lille test af linemuslinger og skrabemuslinger imod hinanden.

Det var et par fantastiske timer, hvor vi fik lov til at give los med krydderier og muslinger en masse! Og der var lejlighed til at hygge med nogle af de andre inviterede madbloggere.
Jeg lavede en muslingeret med løg, gulerod og en anelse rosmarin, dampet i deres egen væde. Lad os bare sige at det ikke er sidste gang jeg laver den (jeg glemte i min madglæde at tage et billede af den :) Rosmarinen var helt fantastisk til muslingerne, og fordi der ikke var hældt væde til retten, var smagen meget intens.

Nadia fra foodfanatic laver sin muslingeret dampet i snaps og øl
Der blev dokumenteret af både filmhold og blogggere....

Kogeskolerne afholdes på Limfjordsmuseet hele året rundt, og koster 200 kr pr snude, og det er også for børn.
Muslingefestivallen afholdes hvert år, og er bestemt et besøg værd. Udover de mange gratis muslinger, findes der boder med muslingekunst, musik og rigtig god stemning.

Jeg er sikker på at det ikke er sidste gang jeg kommer forbi og mæsker mig i muslinger.

11. juli 2012

Ravioli med krabbe og lakridsmayo

4 kommentarer
 

I madlavning kan man nemt snakke om trends, sådan som de forekommer i modebilledet, og de sidste par år har en af disse trends været brugen af lakrids i det salte køkken. Jeg har ikke været god til at eksperimentere med lakrids, så denne ret var første forsøg. Det var egentlig meningen at vi bare skulle have haft et godt stykke brød med masser af kød fra krabbeklør og endnu mere hjemmerørt mayo. Da jeg var ved at koge krabbeklørerne, tænkte jeg over hvornår jeg havde spist krabbeklør på en anden måde. Svaret var aldrig. Heldigvis havde jeg hvad jeg skulle bruge til at lave en pastadej (æg og durummel), og selvom min pastamaskine er i stykker, tog jeg teten op.
Vi skulle have ravioli med krabbe og lakridsmayo!
Fordi ideen opstod i øjeblikket, fik jeg ikke helt fotodokumenteret det hele, og det der er billeder af, er taget med mit (dårlige) iphone kamera. Jeg lover knivskarpe billeder på næste indlæg! :)

Lakridsmayo

Ingredienser

Æggeblomme
Olie
Salt
lidt sennepspulver
lidt lakridspulver

Fremgangsmåde

Pisk æggeblomme med olie til passende konsistens er opnået. Smag til med salt, sennepspulver og lakridspulver.

 

Ravioli med krabbe

Ingredienser

ca. 2 dl durummel
2 æg
Ca. 10 små krabbeklør
Lakridspulver
Citron

Fremgangsmåde

Kog krabbeklørerne med skiver af en citron i letsaltet vand, ca. 10-15 min. Lad dem køle af i kogevandet. Skrab kødet ud og gem.
Læg durummelet i en bunke på bordet. Lav en fordybning i midten, og hæld et af æggene i hullet. (Hvis hullet ikke er stort nok, flyder det over som her :)Bland melet med ægget fra midten og ud med en gaffel. Tilføj det sidste æg, og bland yderligere. Dejen skal være til at ælte til en smidig dej til slut. Tilfør om nødvendigt mere mel. Rul dejen tyndt ud, og stik ud med et glas eller en rund udstikker (hvis du har sådan en). Fordel en lille mængde krabbekød på midten, og fugt kanten af pastaen med vand, får du ligger endnu en pastaskive over, og trykker dejen fast rundt om krabbekødet.


Kog raviolien i letsaltet vand i ca. 2 min (afhængig af størrelse. De flyder ovenpå når de er færdige).
Anret med brød, lakridsmayo og tern af agurk.

Ja, decideret smuk blev raviolien ikke... men den smagte godt!

Lakridsen spillede rigtig godt op imod krabbekødet, og pastaen, men agurken gjorde dog ikke noget for retten. Jeg forestiller mig retten med nogle syltede kumquats næste gang! Brødet var et groft brød bagt på surdej, æblejuice og en lille smule lakrids. Opskriften finder du her.

Groft brød med æblejuice og lakrids

0 kommentarer
Dette brød er lavet på surdej, men du kan sagtens lave det på ren gær. Jeg vil tro du skal bruge en kvart pakke til denne portion.

 

Groft brød med æblejuice og lakrids

10 små muffinsbrød

Ingredienser

1 dl surdej
1 dl æblejuice
1 dl durummel
2 dl rugmel
1 tsk salt
1 tsk lakridspulver
1 spsk græsk yoghurt (eller alm yoghurt)

Fremgangsmåde

Bland det hele og ælt til en smidig dej. Lad hæve overdækket et lunt sted ca. en time. Bag i en mini-muffinsform ved 200 grader i ca. 10 min eller indtil gyldne.

4. juli 2012


En køkken renovering, giver anledning til at få ryddet ud, og sat i system, og netop dette har jeg forsøgt de sidste par dage. Mit krydderiskab har vist sig at indeholde mere end jeg lige troede, og jeg har hjembragt ALT for mange krydderier fra mit sidste besøg i Sri Lanka. DERFOR denne lille giveaway. Det er de friskeste og mest aromatiske krydderier i mit krydderieskab der her er på højkant: et glas med dejlig Sri Lanka kanel (den ægte), et glas med hele tørrede chilier, et glas med en Sri Lankansk krydderiblanding til brug i kødretter, et glas friske peberkorn (tro mig, der er STOR forskel i smagen på friske og gamle peberkorn), et glas chiliflager, et glas Sri Lankansk karryblanding til grøntsagsretter og endelig et glas friske korianderfrø.

Alt hvad du skal gøre for at deltage, er at melde dig ind i min facebookgruppe, og efterlade en kommentar her nedenfor :)

Vinderen udtrækkes søndag kl. 20

Jeg glææææææder mig til at høre fra dig!
Yes, I know, `Kanel`vender på hovedet.....
foodMAD krydderier...

`Vi vil så gerne stå på DIN hylde, så skynd dig at skrive en kommentar!`

Hvis du liiige skal have lidt inspiration så kig her:

Chili: Krydrede kikærter
Peberkorn: Nemt tilbehør til karryretter
Karryblanding til grøntsager:Hvidløgskarry og Linsesuppe

3. juli 2012


Mit køkken projekt trækker efterhånden lidt i langdrag, hvilket har medført at jeg har abstinenser! Madlavningsabstinenser! Det er nu kommet så vidt, at jeg om natten drømmer om alle de lækre retter, jeg skal lave når mit køkken er brugbart igen :) Selvom jeg ikke har nogen ovn, skal det ikke forhindre mig i at lave de indledende øvelser til en hyldeblomst-macaron! Lyder det ikke lækkert? Hyldeblomsterne synger nu på sidste vers, så ud med sig og pluk en bunke i en fart!
Jeg laver her en hydeblomst-flormelis, som jeg forestiller mig i macarons og i cupcakes topping... Mmmmmh...!

Flormelissen er simpel at lave - jeg savnede dog lidt en ovn til at tørre massen i (den kommer først på torsdag.)

Hyldeblomst flormelis


Ingredienser
500 g flormelis
18 skærme hyldeblomster

Fremgangsmåde
Pil blomsterne fra stilkene så godt du nu kan, uden at fjerne for meget af blomsterstøvet (som
indeholder smagen).


Hæld halvdelen af flormelisen i en blender sammen med blomsterne og blend.


Når det er blevet en lidt fugtig masse, tilsættes resten af flormelisen og der blendes igen. Si massen.

(Jeg tror det ville have været bedre at tørre massen i en bradepande ved lav varme i ovnen, før den blev siet her, men igen... Ingen ovn her endnu!)

Jeg lagde tre blomsterskærme ned i opbevaringsglasset, og hældte den siede flormelis over.
Gem til regnfyldte dage :)


Og nu kan jeg så bare vente på min ovn, så jeg kan få bagt nogle macarons...

P.s 

Jeg er begyndt at bruge Instagram, og har integreret min feed her på bloggen i højre sidebar, som i kan se. Instagram er en slags microblogging, hvor man kan følge lidt med i min dagligdag, i både stort og småt. Konceptet er genialt, og allerede rigtig stort i USA... måske det også bliver det i DK? Hvis du vil følge mig kan du gøre det her på bloggen, eller ved at trykke på Instagram-logoet i siden :)

Note:

Flormelissen skal tørres i ovnen for at opnå et godt resultat.