30. april 2012

Jeg har før kommenteret Ingolfs Kaffebar, og deres håbløse pulver chai-the (kan ses her), men i samme indlæg også rost etablissementets cool og laid-back attitude.
Som nævnt er deres gård fuldstændig fantastisk på en dejlig sol-dag, så jeg havde sat min dejlige veninde stævne her i dag. Gården var ret pakket (som altid når solen skinner - glemte at få billeder af selve gården. Det gør jeg næste gang!), men vi fandt et bord midt i solen. Jeg bestilte in Ginger ale fra Bruce Cost, et mærke jeg aldrig havde set før (fra New York). Den var virkelig lækker, og smagte fantastisk igennem af ingefær på den helt friskpresset måde. Lækkert!Veninden bestilte en Ale, og hvis der er noget jeg absolut ikke ved noget om, så er det øl, så den vil jeg undlade at kommentere på. Den smagte dog hende. Vi var lidt småsultne, så vi bestilte en lille råkostsalat, og en sandwich med bøffelmælksmozarella. Jeg fik sandwichen, som var so-so. Den manglede noget kant (pestoen manglede især noget syre). Råkostsalaten var ligeså so-so, men ganske udmærket.

Det som maden ikke leverede i smag, leverede gården til gengæld i hygge og charme. Det er et fantastisk sted som helt sikkert skal opleves hvis man er på de kanter. Regningen beløb sig alt i alt på eksakt 200 kr. Velbekommen!

25. april 2012

Det regner i dag, og hvis der er noget jeg synes er hyggeligt, så er det REGN. Det indbyder bare til hygge og dejlig mad indendørs. Eller til en dejlig varm kop chokolade (måske med chili som her) efter et par timers leg udendørs. Det frisker op og fornyer, og giver liv til planter og andre grønne gevækster. Regn er bare fantastisk!
Min opskrift på vietnamesiske forårsruller med and og mango, er en af de opskrifter der får rigtig mange hits via google (se den her). Derfor tænkte jeg at jeg ville lave en anden version med en anden dip. Jordnøddedippen fortsætter dog med at være min favorit!


Vietnamesiske forårsruller med rejer

Ingredienser
Rispapir
Hjertesalat
Agurk
Mango
Koriander
Rejer (her søkogte rosé rejer)


Fremgangsmåde
Fugt et viskestykke og placer et rispapir i mellem to lag af viskestykket. Lad det ligge i ca. 5 min eller indtil du kan rulle det. Placer lidt af hvert i midten af papiret, og rul rispapiret omkring, mens du bukker enderne op. Skær over i halve.


Sød chili dip

Ingredienser
4 spsk sød chilisovs (fås i de fleste velassorterede supermarkeder)
2 spsk kecap manis (sød soya)
2 spsk fiskesovs
Et lille skvæt sesamolie
Juice fra 1 1/2 - 2 limes
1 fed hvidløg
1 tsk revet ingefær

Fremgangsmåde
Hak hvidløget fint, og riv ingefæren. Bland det hele. Vær´forsigtig med sesamolien, da den smager meget igennem. SPIS!


P.s. Hvis billederne ser lidt underlige ud, er det fordi skærmen på mit kamera er gået i stykker, og jeg derfor tager billeder lidt i "blinde". Hvad gjorde vi i øvrigt før vi havde digitalkameraer med store LCD skærme??? :-)

23. april 2012

Når jeg handler er jeg altid mere end almindeligt distræt, da det jo er en fantastisk verden af muligheder der sætter alle mulige tanker i gang om retter jeg kan lave. Derfor går det også ALTID galt når jeg ikke har lavet en indkøbsseddel med alt det jeg skal købe. Dette var også tilfældet i dag. Jeg gik ind i supermarkedet med det ENE formål at købe tortillas, men kom ud med ALT muligt andet. Igen. Dette indså jeg først vel hjemme, og besluttede mig derfor for, at det da ikke kan være så svært at lave sine egne tortillas. Jeg googlede et par opskrifter, men endte alligevel med at lave min egen version (det var dumt). De blev ærgelig talt ikke særlig tortilla-agtige. Jeg puttede rugmel i, for at få en lidt fyldigere version, og jeg tror at det var der det gik galt. Rugmelen er simpelthen så bastant at det er umuligt at få en smidig dej, og dermed en smidig og blød tortilla. Resultatet smagte dog ganske fint.Tortillas
4 stk

Ingredienser
100 g rugmel
200g hvedemel
2 tsk bagepulver
1 1/2 tsk salt
125 g smør
150 ml vand (mængden af vand afhænger af den type mel du bruger, så prøv dig frem. Dejen skal ikke føles tør).

Fremgangsmåde
Bland mel, bagepulver og salt. Tilsæt smør, og arbejd det ind i melet. Melet skal blive grynet at se på.


Tilsæt vand og ælt indtil dejen er glat. Lad dejen hvile i 20 min under et klæde.
Del dejen i fire lige store dele, og rul hver del tyndt ud. Bag indtil gyldne på en tør pande ved middel varme.

Salsa

Ingredienser
3 Tomater
1 rødløg
1 bdt. koriander
1 chili
Æbleeddike
Salt
Sukker
Saft af en halv lime

Fremgangsmåde
Hak tomater, løg og chili fint. Bland med hakket koriander og smag til med eddike, salt og sukker.


Mos af sorte bønner

Ingredienser
200 g sorte bønner
Spidskommen
Salt
Saft af 1 lime

Er de ikke smukke?

Fremgangsmåde
Sæt bønnerne i blød mindst 10-12 timer før brug. Hæld vandet fra og kog indtil møre i nyt, rent vand. Hæld vandet fra og tilsæt saft fra lime. Mos med en gaffel eller en kartoffelmoser, og smag til med salt og spidskommen.

Quesadilla

Riv rigeligt med emmenthaler ud over en tortilla.


Spred et lag af bønnemosen ovenpå, og riv herpå igen rigeligt med emmenthaler.


Læg endnu en tortilla på, som "låg". Varm på en tør pande ved lav varme, for at få osten til at smelte. Vend efter et par minutter og giv den samme tur på den anden side. Skær ud som en pizza, og spis den med den friske salsa. ENJOY!21. april 2012

Is med vanilie og sorte sesamfrø

0 kommentarer
Det her er en super lækker dessert, som passer virkelig godt efter især asiatiske retter. Jeg fik engang en tilsvarende is, på en restaurant i Helsinki, og har siden tænkt på den som noget der skulle afprøves. Jeg har som sagt stadig ikke nogen ismaskine, så jeg har været et dovent svin og blandet en af de gode færdiglavede vanilieis med sesamfrø (her "Hansens"), men det blev den bestemt ikke dårligere af. Hvis du har en ismaskine laver du da selvfølgelig vanilieisen fra bunden ;-)Is med vanilie og sesamfrø

Ingredienser

1 L Vanilieis
100 g sorte sesamfrø


Fremgangsmåde

Rist sesamfrøene på en pande, og hæld dem derefter op i din morter. Stød dem let, så nogle af frøene er intakte. Bland med blød vanilieis, og sæt på frys. Kan det blive nemmere??Hvis du er interesseret i is kan du se min anbefaling af ismageriet her.
16. april 2012

Okay, at kalde det her en opskrift er nok lidt blasfemisk. I princippet er det bare to ingredienser blandet med lidt olie og syre. Denne tomat og løg "salat" akkompagnerer ofte de stærke karryretter i Sri Lanka, og tilfører bare noget vidunderligt frisk og forførende til den fede kokos der ofte bruges i de retter. Løgene bliver bløde og let søde af dressingen, og den friskkværnede peber går bare super godt sammen med løgene.
Det er super vigtigt at råvarerne her er af rigtig god kvalitet - det gælder alt lige fra olien til tomaterne. Retten bliver kun så god som det "svageste led" :-)

Tomat og løg salat - Sri Lanka styleIngredienser

Tomater
Rødløg
God rapsolie
Citron eller god eddike
Friskkværnet peber
Læsø salt

Fremgangsmåde

Skær rødløg i så tynde skiver som muligt. Gør det samme med tomaterne. Bland rapsolien med lidt citron, friskkværnet peber og salt. Justér indtil dressingen har den rette syre. Mix løg og tomater godt med dressingen ved at bruge dine fingre. Stil til side, og lad marinere i mindst 30 min før servering.


Du kan også se mine andre indlæg med opskrifter fra Sri Lanka her, og her. Og en dessertopskrift derfra her.

Hvis du bare ikke kan få nok, er der lidt mere fra Sri Lanka her, her og her. ENJOY :-)

6. april 2012

Selvom det nu igen er p....koldt udenfor, så siger kalenderen jo FORÅR og det er i min bog lige med IS. Jeg har endnu ikke fået købt mig en ismaskine, og er derfor tvunget til at købe den. Et af mine absolut favoritsteder at gøre dette er 'Ismageriet'. De har en bred vifte af basisis (deres vanilieis er FANTASTISK), men også en del ekstrais baseret på aktuelle råvarer. Butikken ligger midt i no where - et lille villakvarter uden andre butikker i nærheden (ja, altså lige på nær Fields, som ligger et stenkast derfra). På trods af dette er der kø ud til gaden på hver eneste af de flotte solskinsdage. Denne kolde tirsdag var der dog heldigvis næsten ingen kø...


I kan se deres hjemmeside med aktuelle isvarianter og åbningstider her.

De havde også udgivet en fantastisk bog med isopskrifter, men den er desværre udgået (og jeg nåede ikke engang at få en kopi!) Lad dette være en opfordring til at få bogen genoptrykt i et nyt oplag snarest!

Is fra Ismageriet kan i øvrigt også købes på Amager strand hos Amager strand minigolf i forårs- og sommersæsonen.

1, 2, 3 - SPIS IS!

3. april 2012

Rejekarry - Sri Lanka style

2 kommentarer
Hermed endnu en opskrift fra de varme lande :-) Det er jo så dejlig nemt at lave, og de mange smagsindtryk overrasker mig stort set hver gang. Jeg er klar over, at de af jer der ikke bor i nærheden af en storby, sikkert har svært ved at skaffe alle ingredienserne, så jeg håber at jeg snart kan få stablet en lille giveaway på benene, med krydderiblandinger til mine forskellige karryopskrifter. Men indtil da, får i her opskriften på:

 
Sri Lanka style rejekarry
Til 2 personer

Ingredienser
10 store tigerrejer (helst friske fra din fiskehandler)
1 lille løg
1 fed hvidløg
1 ds kokosmælk
100 ml vand
Ca. 2 cm kanelstang
1/2 tsk bukkehornsfrø (fås blandt andet i helsekostbutikker)
1/2 tsk stødt gurkemeje
1/2 tsk chilipulver (eller som du synes, denne mængde var møntet på at den lille skulle kunne spise det)
Ca. 10 små karryblade (her er din asiatiske købmand igen din ven)
Salt
Lidt citronsaft


Fremgangsmåde
Hak hvidløg og løg og sæt til side.
Rens rejerne for skal, men behold halerne på. Gem skallerne i en skål. Fjern tarmen på dem alle.


Tænd for blusset på komfuret, og rist bukkehornsfrø, gurkemeje og chili af på en pande. Tilføj kokosmælk, vand, kanelstang, karryblade og rejeskaller og kog det over svag varme i ca. 15 min.


Si væsken fra og put den op i gryden igen, sammen med hvidløg og løg.


Kog op igen og smag til med salt. Tilføj rejerne, og giv det endnu 2 min, eller indtil rejerne har fået farve. De må endelig ikke få for meget! Tag fra varmen, og smag til med lidt citronsaft.
Server med ris. SPIS!

2. april 2012

Palæo i Torvehallerne

5 kommentarer
Den lille og jeg har været på en rigtig påske-hygge tur i dag, og da sulten meldte sig, besluttede jeg mig for at vi skulle prøve det nyåbnede "Palæo" i Torvehallerne.


Det er Thomas Rhode og co. der står bag konceptet med stenaldermad, så forventningerne var store. Jeg bestilte en wrap med æg og laks, og den lille fik en hotdog. Dertil fik vi en "livseleksir" med rødbede, gulerod og blåbær. Jeg må indrømme at jeg åbenbart ikke rigtig havde fanget konceptet med stenaldermad, for da retterne kom på bordet, og jeg opdagede at både hotdog og wrap var svøbt i omelet, kiggede jeg lige en ekstra gang.

Hotdog a la Palæo
Wrap med æg og laks
Livseleksir
Hotdoggen var mere end almindeligt svær at spise for den lille, så vi byttede hurtig ret. Jeg fik dog smagt begge, og jeg må sige at mine forventninger ikke blev indfriet. Måske er det bare mig der er gammeldags, men jeg kan ikke rigtig se nogen grund til at udelade kulhydrater (for det må være det der er essensen i stenaldermad - correct me if I´m wrong?) hvis disse vil hjælpe med at løfte retten. Disse retter virkede mangelfulde og bare underlige fremfor smagfulde. Og at vi så betalte 174 kr virker en anelse pebret, når man kigger på de andre dejlige frokost muligheder i Torvehallerne.
Livseleksiren var rigtig dejlig - stor fan af rødbedejuice, og jeg er sikker på at jeg vender tilbage for at få en sådan igen, men maden finder jeg et andet sted.

To frokostretter, en juice og en vand. Pris: 174 kr

1. april 2012

Minitærte med porre og birkes

4 kommentarer
Nogen gange får jeg idéer til retter, der oppe i mit hoved ser fantastisk ud, men alt for ofte ender slutproduktet med at ligne alt andet end det billede jeg havde i mit hoved. Dette er endnu en af disse retter :-)

Minitærter med porre og birkes


Ingredienser 
100g smør
100g hvedemel
50g rugmel
1 æg
15g blå birkes
Salt
2 porrer
60g revet emmenthaler

Tærtedej
Fremgangsmåde
Skær smørret i små tern, eller "skræl" den i tynde skiver med en kartoffelskræller som her.


Bland med hvedmel og rugmel, samt lidt salt. Tilsæt blå birkes og æggeblommen, og ælt alle ingredienser godt sammen (helst ikke for længe, da det vil smelte smørret og gøre dejen meget klistret).


Film dejen og stil den på køl en times tid (dette trin sprang vi over, da jeg lavede den sammen med min datter - don´t do the same, it´s a nightmare! :-)
Tænd ovnen på 175 grader C. 
Rul dejen ud i passende tykkelse og skær cirkler ud der passer til din muffinform (eller gør som os, og lig en klump dej ned i muffinformen, som du med din finger tynder ud og får til at passe. Skær/riv overskydende dej af.)

Vask porrerne grundigt for sand, og skær i stykker af ca. 2 cm (eller det der nu passer med din mini-muffinsform). Blanchér i letsaltet vand i ca. 2 min (mine fik kun 1 min, og det var altså for lidt...)Saml tærterne

Fremgangsmåde
Riv emmenthaler på et råkostjern, og bland med æggehvide. Fordel massen i siderne på tærterne. Placér et stykke porrer i hver, og bag i ovnen i ca. 25 min eller indtil gyldne.


Jeg serverede tærterne med lækker laks, hjemmerørt hollandaise sauce (utallige opskrifter på denne findes allerede på nettet), og crispy emmenthaler chips.Tærterne blev ikke helt så gode som forventet, måske på grund af rugmelen?? De smuldrede i hvertfald mere end når jeg bruger ren hvedemel, og føltes tørrere. Så næste gang - REN hvedemel :-)

Rigtig god søndag!