28. februar 2012

Sri Lankansk hvidløgskarry

4 kommentarer
Yes, I know... der har været ret meget Sri Lanka tema i mine sidste indlæg. Jeg LOVER at det snart er slut. Inden da skal i lige have denne opskrift med på vejen. Jeg har haft den her forkølelse der bare ikke vil gå væk et stykke tid, så nu må det hårde skyts på banen - hvidløg! Hvidløg indeholder et stof som er med til at forhindrer bakterier i at snakke sammen, således at de har sværere ved at formere sig (Quorom sensing hedder deres "snakke"-system). Det må være det der skal til for at drive denne forkølelse på porten.


Til denne opskrift bruges en speciel karryblanding, som kan bruges til alle slags grøntsager. Du får opskriften her:

Karry til grøntsager

Ingredienser
110 g spidskommen frø
110 g koriander frø
110 g sennepsfrø
110 g kardemomme kapsler
2 tsk gurkemeje
1 tsk bukkehorn frø
1 tsk kanel
ca. 40 karry blade (kan fås hos de fleste asiatiske købmænd)Fremgangsmåde
Pulverisér krydderierne i en morter eller en blender og bland godt. Opbevares i en tætsluttende bøtte.

Hvidløgskarry

Ingredienser
3 hele hvidløg
1 løg
125 ml kokosmælk
100 ml vand
Karryblade fra 3 grene
1 tsk gurkemeje
1 tsk (med top) karryblanding til grøntsager (se længere oppe)
Chili efter smag
Salt
Lidt vindruekerneolie

Fremgangsmåde
Fordel hvidløgene i fed og fjern skallen. Snit løget og svits det i olien. Tilsæt herefter krydderier (inklusiv karryblade) og lade det stege med for at frigive smag. Tilsæt vand, kokosmælk og hvidløg og lad det småsimre under løg indtil hvidløgene er møre.


 Smag til med salt. SPIS (med ris, eller hvis du er doven, med et godt stykke brød).


P.s

På forhånd undskyld til alle de kære journalister og blogger-kollegaer der skal sidde ved siden af mig til madsymposiet i morgen.

P.p.s

Husk at tjekke den fine kampagne for Island, hvor i inden længe kan vinde kulinariske oplevelser på Island. I kan se kampagnen her.

27. februar 2012

Watalappan - ja det hedder den faktisk! Første gang jeg fik denne Sri Lankanske dessert var på en restaurant i London med en ekskæreste. Vi anede ikke hvad det var vi havde bestilt, og jeg husker tydeligt at vi kiggede meget skeptisk på hinanden da denne fesen brune kokosbudding kom ind på bordet. Men i det sekund vi fik den ind i munden, var vi begge overbevist! Kombinationen af krydderier, kokosmælk og cashewnødder er bare helt vidunderlig! Så selvfølgelig skulle jeg også prøve desserten af i eget køkken. Her er den - Watalappan!

Watalappan - her med lidt skyr og frysetørrede hindbær


Watalappan
4 pers.

Ingredienser
180g jaggery (hvis du ikke kan finde denne sukkerform, så brug muscadovasukker, som nok er det
der kommer tættest på)

Jaggery - palmesukker

 Lidt muskatblomme (brug lidt revet muskat, hvis du ikke har muskatblomme)
8 kardemommefrø
Ca. 2 cm kanelstang
4 nelliker
1/2 tsk vanilliepulver (af den gode slags)
5 æg
125 ml kokosmælk
90 ml vand
ca. 40 g ristede cashewnødder


Fremgangsmåde
Tænd ovnen på 180 grader C.
Blend eller pulverisér krydderierne i en morter (alternativt brug allerede pulveriserede krydderier).
Husk at fjerne kardemommefrøenes ydre skal. Opløs sukkeret i vandet ved at opvarme i en gryde over lav varme. Når sukkeret er opløst tilsættes krydderier og vanilie, og gryden tages fra varmen.
Slå æggene ud i en skål og pisk dem let sammen. Tilsæt derefter gradvist siruppen med krydderier. Herefter tilsættes kokosmælken. Si blandingen over i en ovnfast skål, og tilsæt cashewnødder (disse vil flyde op i toppen). Put folie over skålen, og placer den i en anden ovnfast skål, hvor der er plads til at fylde vand halvt op til skålen med blandingen.


Bag i ovnen i ca. 30 min eller indtil buddingen har sat sig. Lad afkøle, og SPIS! Husk at tjekke kampagnen for Island lige her.


25. februar 2012

Selvom det i dag er præcis en uge og én dag siden jeg var på Paustian i forbindelse med Copenhagen Dining Week, synes jeg det har fortjent lidt omtale. Jeg havde sat seks venner stævne. "Desværre" var vi lidt tidlig på den, så jeg startede aftenen med min ynglingscocktail, caipirinha, på The Ocean Club som ligger lige overfor Paustian (that is, på TOM mave) hvilket resulterede i, at jeg allerede var fuld ved middagens begyndelse (!) Dette bliver af selv samme grund ikke en grundig gennemgang af menu og vin, men blot et hurtigt resumé af maden, samt stemning og service :-)
Da vi ankom blev vi hurtigt vist hen til vores bord i det hyggelige lokale. Det var Bo Jacobsen, himself der viste os på plads og sørgede for at tage imod vinbestillingerne. God stil. Vores spumante kom prompte herefter og blev serveret med rund hånd.

Første ret var en salat af bagt torsk med stenbidderrogn, æg, kapers, dild og smørristet brød.


Retten var virkelig lækker, og især kapersene gik virkelig godt sammen med stenbidderrognen, og hævede retten op på et højere niveau. Det smørristede brød var i øvrigt så tungt (bogstaveligt talt) at man skulle tro de havde vædet det i smeltet smør inden ristningen. Lige noget for mig! Til forretten fik vi en Riesling Feinherb Schloss Vollrads (2010).

Hovedretten var braiseret kalv med mild sennepscremesauce, braiseret savojkål, urter og kartoffelcroquette.


Igen en dejlig, relativ simpel ret, som havde den helt rigtig kombination af elementer på tallerkenen. Kalven var braiseret til perfektion. Jeg er ellers normalt ikke så vild med netop kalvekød, men dette var super lækkert, smørblødt og mørt. Kålen tilførte en let bitterhed der gik super godt med resten af retten.
Hertil fik vi et glas af Beaune Marc Morey (2008).

Desserten var en bagt æblekage med vanilieparfait og æblesirup.
Hertil et glas Pommeau de Normandie der simpelthen bare var alt for stærk til mig (jeg ved hvornår jeg har fået nok ;-)


Dejlig, simpel dessert der var udført til perfektion og derfor bare smagte himmelsk! Generelt for aftenen var at Bo Jacobsen introducerede hver enkelt ret, serverede og ryddede af sammen med de andre tjenere Det kan man da kalde nede på jorden service! Alle tjenere var ikke bare super professionelle, men slækkede ikke det mindste på servicen på trods af, at vi alle i restauranten blot havde givet 200 kr for vores menu. Det er sådan det bør være (men ikke altid er).

Efter maden fik vi kaffe og småkager, og kaffen kom i en lind strøm efterhånden som koppen blev tømt, indtil vi alle tilsidst var ved at sprænge. Det var en rigtig dejlig aften, og jeg må sige, at konceptet med Copenhagen Dining Week bestemt virker for Paustian, for jeg kommer helt sikkert tilbage!

Husk i øvrigt at tjekke kampagnen for Island herunder. Der vil snart være fokus på gastronomien i landet og kulinariske gevinster på højkant!


24. februar 2012

Jeg er blevet kontaktet af et pr-bureau som skal i gang med at køre en kampagne for Island. Jeg ELSKER selv Island, så selvfølgelig er det en kampagne jeg gerne vil køre her på bloggen!
I kan se en teaser for projektet her:


Men kampagnen vil også komme til at køre i højre side af bloggen, og inden længe vil der i den forbindelse være kulinariske gevinster i Island på højkant! En super god grund til at følge med!
Min datter og jeg på Island i 2008

Dette indlæg er et sponsoreret indlæg.

21. februar 2012

Onsdag bød, i anledning af Copenhagen Dining Week Winter Edition, på mad og vin hos Dansk Vincenter i Hvidovre der til lejligheden havde etableret en pop-up restaurant i deres lokaler. Jeg havde sat min kære veninde stævne for at finde ud af hvad dansk vin egentlig er for en størrelse. Jeg blev overrasket!
Da vi ankom fik vi stukket et dejlig glas mousserende vin i hånden. Det var en Festivo Brut fra Nyholmgaard Vin (2010). Jeg skal med det samme sige at jeg desværre (endnu) ikke er den store vin connoisseur, og det derfor ikke er de store fag termer der her kommer på banen, men jeg ved hvad jeg synes der er godt. Og den her var overraskende god. Den var frisk og havde en helt tilpas syre. Boblerne var små og fine og åbnede på herlige vis for lette frugt noter.
Vi blev derefter vist ind i "spisesalen", hvor det til min store overraskelser var 8 mands borde. Det føltes lidt som om vi var til en jysk konfirmation (komplet med velour duge på bordene), men på den rigtig gode måde. Vi blev sat sammen med 6 andre skønne mennesker, og fik en herlig aften i deres selskab. På bordet stod en lille appetizer - Grønkålsemulsion med kartoffelskræls chips.  En emulsion er (rent videnskabeligt) når to væsker der ikke kan opløses i hinanden, blandes. Denne grønkålsemulsion var derfor med andre ord en grønkålsmayo :-) Den smagte dog fint uden at sætte sig væsentligt fast i hukommelsen.


Forretten bestod af bagt torsk toppet med havtorn, kørvel, rugbrødskrymmel og hasselnødder. Dertil grillede agurker med havtorn og sprødt rugbrød. Vinen dertil var Vinbondens Hvide cuvèe fra Degnemosegaard (2010). Desværre fik jeg ikke et billede af maden, som dog også var undersaltet og manglede kant. Retten var for mig en anelse underlig, og havtornen gjorde intet for hverken agurkerne eller fisken. Vinen var her højdepunktet, og havde en fin sødme der passede godt til fisken moderate sødme.

Inden hovedretten fik vi et glas af Dansk Vincenters Lillelund (2008), som var en flot, mørk og frugtrig rødvin. 

Hovedretten var svin tilberedt på to forskellige måder: Skinkesteg der var lavtemperaturstegt, og langtidsbraiseret nakke (pulled pork). Dertil et glas fra Vester Ulslev Vingaard, Green label (2009) og et glas fra Dansk Vincenters prisvinder Nordlund (2006).
Anretningen kunne godt have været en anelse bedre (ikke fordi jeg er sippet, men jeg spiser OGSÅ med øjnene). Den langtidsbraiseret nakke var forrygende og krydret med en anelse spidskommen, der gav den et interessant modspil. Stegen var i mine øjne ret intetsigende, men jeg har overvejet om det har været en bevist strategi for hele aftenen for at vinene skulle træde frem? Vinene var i hvertfald det der også her blev husket, hvoraf den første (Green label) var min favorit. Den var mørk og fyldig med masser af bærnoter. En virkelig god vin, som jeg helt sikkert ikke har fået sidste gang! Også Nordlund var en sand fornøjelse med dejlige noter af bær og en god fylde.

Desserten bestod af en honningis med bagte pærer og kirsebær med en rødvins/kirsebærsirup. Dertil fik vi aftens, for mit vedkommende, højdepunkt: En dansk kirsebærvin fra Frederiksdal Gods (2009)


Jeg smagte på vinen før jeg havde fået min dessert og som jeg sagde til min veninde, så kunne jeg have nøjes med denne til dessert! Den var virkelig, virkelig god! Den er lavet på Stevnskirsebærret, som er et såkaldt "surt" kirsebær, og smager da også af kirsebær, men havde overraskende mange andre bærnoter (som jeg havde lidt svært ved at kønsbestemme). Den var fyldig og lækker, og ville formodentlig været fantastisk bare med et stykke god chokolade.
Desserten var dog også rigtig fin til trods for at den blev overskygget af vinen. Fint komponeret med en god balance mellem de forskellige ingredienser. Især Rødvins/Kirsebærsiruppen løftede retten.

Det var alt i alt en rigtig dejlig aften i godt selskab. Jeg har virkelig fået øjnene op for dansk vin og alle de mange virkelig engagerede sjæle indenfor produktionen af denne. Vi kan med rette være meget stolte!

19. februar 2012

Og vinderen er...

0 kommentarer
Så blev kl 20, og jeg har via random.org fundet en vinder. Det var en ret overskuelig liste af deltagere, så det var jo nemt ;-)

 Random.org gav nr. 2 som vinderen....


Så tillykke til Malou! Send mig din adresse på heidisandarek@gmail.com, så sender jeg fluks gevinsten med posten.

Rigtig god søndag til jer alle!!

Giveaway - sidste chance

0 kommentarer
Så er det ved at være sidste chance for at være med i denne lille giveaway! Vinderen findes i aften kl 20 :-)
Giveaway

14. februar 2012

Giveaway!! Sri Lanka kanel og the...

8 kommentarer


Så blev det tid til den første "giveaway" her på bloggen. Jeg har hjembragt dejlig frisk sort the, og lækre kanelstænger fra Sri Lanka til en heldig læser af bloggen. Alt hvad du skal gøre for at deltage er at skrive i kommentarfeltet, hvad du vil bruge enten kanellen eller theen til. To lodder fås ved at du udover linker til konkurrencen på din egen blog. Tre lodder, ved at du også bliver fast læser af denne blog :-)
Der er ca. 100 gram ægte kanel på højkant, samt to smukke dåser af den fineste Ceylon the (100 gram i hver dåse)
Jeg vil forsøge mig med random.org til at udtrække en vinder på søndag kl. 20. Jeg GLÆDER mig til at høre fra jer!

12. februar 2012

Sri Lanka part III... og linsesuppe

0 kommentarer
Hermed sidste lille update om turen til Sri Lanka. Jeg er forlængst kommet hjem til is vinter i Danmark igen, men døjer stadig med tidsforskellen. Derfor har jeg ikke haft lyst til de store udfoldelser i køkkenet. Jeg har dog haft craving for ris, og derfor måtte jeg i går ty til en af de nemmeste og mest traditionelle Sri lankanske retter jeg kender - Linsesuppe (også kaldet Parippu). Det er nok den ret jeg har fået allermest på mine besøg i Sri Lanka, og den er fantastisk i alt sin enkelhed. Du får opskriften længere nede.


Først får i lige lidt stemningsbilleder :-)
Sri Lanka er simpelthen et af de frodigste lande jeg nogensinde har været i, og der er nærmest ikke den tropiske frugt, eller det krydderi der ikke gror dernede. Her er lidt billeder af nogen af dem.

Kaneltræ. Bladene bruges til at lave kanelolie, og barken skrabes som bekendt ned til kanelstænger. Denne proces så jeg desværre ikke
denne gang, da der ikke tages bark når træet blomster.
Banantræ i min mormors have. De blade der ses i forgrunden er en art af karryblade.
Ananas
Ananas ved en vejside "kiosk". 20 rupee er i øvrigt 1 dansk kr...
Papaya
Carambole (stjernefrugt) i min grandonkels have. De smagte slet ikke som jeg er vant til herhjemme fra (lidt a la æble), men havde en meget
sødere honning-agtig smag, med en tekstur som fersken....
"King coconut" - den kokosnød som der kan slås hul på og drikkes. Ikke den der laves kokosmælk på.
Almindelige kokosnødder. Inde bag den tykke skal sidder den brune kokosskal som vi kender den fra butikkerne.

Det var virkelig svært for mig at opstøve noget kanel, da det jo var uden for sæson. Det meste eksporteres tilsyneladende til udlandet. Vi fandt dog efter lang tids søgen en hel masse ved en lille privat sælger... Jeg var lykkelig! (Og har nok kanel til at jeg snart kan lave en lille hurtig "Giveaway" med det dejlige krydderi).

Barken blev tørret i soveværelset
Min mor og jeg købte et halvt kilo hver... så håber vi det er nok til jul denne gang :-)

Jeg var også på det lokale marked i min mormors lille landsby. Det der slog mig mest, er den integritet hvormed råvarerne behandles, så selv den fattigste risbonde kan lave simpel mad der smager fantastisk. Der er en respekt omkring råvarerne som de danske supermarkeder kunne lære meget af....
Tørrede chilier
Pulveriseret chilier
Tomater, chili og rødbeder
Som sagt blev der i går lavet linsesuppe. Her får du opskriften:

Linsesuppe (Parippu)

Ingredienser
100 g røde linser
750 ml grøntsagsfond
3 løg
3 fed hvidløg
1 spsk karryblade (kan findes ved velassorterede asiatiske købmænd. Brug evt. laurbærblade hvis du ikke kan finde dem)
1 citron
Lidt smør
Pulveriseret chili efter smag
Salt og peber

Fremgangsmåde
Snit løg og hvidløg. Smelt smør i en gryde, over medium varme og tilsæt finthakket løg, hvidløg, karryblade og chili, og lad det stege indtil løgene er klare. Tilsæt grøntsagsfond og linser, og kog det indtil linserne er bløde (ca. 15 min). Rør en gang i mellem. Tilsæt citronjuice, og smag til med salt og peber.
Kan spises som ordinær suppe med brød, eller som en af mange retter til ris (spises på begge måder i Sri Lanka).
ENJOY!

Her til sidst vil jeg blot vise lidt billeder fra fuldmåne festen i Colombo (Navam perahera).

Munkelærlinge ved templet

Med et lille smil fik jeg charmeret os op i politiets loge hvor vi havde fantastisk udsyn over selve paraden... :-) (Billederne er desværre lidt mørke, men det var en fantastisk parade, som skal ses hvis man er i landet på dette tidspunkt.)
1. februar 2012

Sri Lanka, part II

0 kommentarer
Her kommer endnu en lille update fra Sri Lanka. Denne uge har vi boet på et luksus resort i den nordlige del af vestkysten på Sri Lanka (Kalpityia), og desværre har dette hotel valgt at forsøge sig med en mere vestlig kogekunst (uden held). Derfor har der ikke været mange af det gode spiseoplevelser. Byen Kalpityia og dette hotel (Divyaa Lagoon resort), er dog perfekt for kitesurfere, og jeg spår at dette område om nogle år er det nye hotspot for turisme i Sri Lanka. Hotellet levede dog overhoved ikke op til forventningerne rent standard-mæssigt. De lovede dog at rette op på det indenfor kort tid (den private pool var beskidt, ingen friske juice mv.)

Et par gode spiseoplevelser har der dog været på vej herop. I Seeduwa spiste vi "Appa" (eller "Hoppers" på engelsk), og opskriften får i nederst. Det er en slags fermenteret pandekager (i mangel af et bedre ord), som er helt sprøde i den øverste del, og bløde og lækre nederst. De spises typisk med en karry af en eller anden art, og gerne til morgenmad hernede.
På en vejside café fik vi lækre rolls og dejlig frisklavet ananasjuice, mmmh...!

Hoppers ("appa") øverst. De blev spist med en rejekarry (nederst)
Vi stoppede ved en vejside restaurant på vej til Kalpityia. Fik lækre "rolls", og frisk ananasjuice
Spicy roll med æg

Papayatræ i min mormors have
Den kære gamle oldemomse (87 år), der insisterer på at lave mad over bål på trods af at hun har et spritnyt køkken inde i huset....

Hoppers ("appa")

Ingredienser
225 g rismel (kan fås hos de fleste asiatiske købmænd)
Ca. 125 ml kokosmælk
10 g gær
Lidt lunken vand (til at opløse gæren i)
Salt

Fremgangsmåde
Opløs gær i vandet og tilsæt halvdelen af kokosmælken. Rør rismelen i. Dæk dejen til og stil den ved stuetemperatur mindst 6 timer (eller natten over).
Tilsæt derefter kokosmælk indtil konsistensen er som en pandekagedej. Smag til med salt. Varm en wokpande op, og smør den godt med olie. Tilsæt en del af dejen og sørg for at få den godt op ad siderne for at få de sprøde kanter. SPIS!

Som sagt spises de oftest med en karry af en eller anden art, men kan også spises med marmelade eller bare smør. Jeg følger op med forskellige karryretter senere :-)