Tortellini med vildt, pastinakmos og svampe

Her op til årets sidste dag har der været travlt med forberedelser, men ikke desto mindre fandt jeg i går lidt tid til at eksperimentere. Jeg har før lavet pasta, men aldrig tortellini. Jeg havde noget vildtkød som jeg tænkte ville være perfekt i en sådan tortellini. Retten var ikke helt optimal, og som den kæmpe amatør jeg er, glemte jeg at variere teksturen, så det blev blødt, i blødt, i blødt.... Det husker jeg jo så til gengæld til næste gang :-)

Ja, undskyld præsentationen - der stod en sulten 4-årig og rev i mig :-)
Pastadejen
6-8 tortellinier

Ingredienser
125 g pastamel type 00 (kan bl. a fås i det italienske supermarked Ello )
6-8 æggeblomme afhængig af størrelsen

Fremgangsmåde
Arrangér melen på bordet med en lille fordybning i midten. Heri ligger du dine æggeblommer, og med en gaffel, arbejder du fra midten og ud, melen ind i æggeblommerne. Hvis du synes der mangler flere æggeblommer, så tilsætter du bare det. Når mel og æggeblommer er arbejdet sammen, ælter du dejen sammen og stiller den på køl en times tid.

Mousse med vildt (fyld til tortellini)

Ingredienser
Vildtkød, i små tern
Gulerødder
Løg
Peber
Laurbærblade
Enebær (jeg havde ingen herhjemme, så de kom ikke i her)
1 L vand
Fløde


Fremgangsmåde
Befri kødet for alle sener. Kog alle ingredienser til kødet er mørt og trevlet, ca. 1 1/2 time. Lad kødet afkøle i kogelagen, og overfør det derefter til en blender sammen med en smule af kogelagen, og fløde. Kør det til en lind mousse. Pas på ikke at køre den for længe, da fløden da vil skilles.


Sådan samler du din tortellini

Rul pastadejen ud i 6 mm tykkelse med en kagerulle. Stik cirkler ud, ca. 5-6 cm i diameter, og kør dem på en pastamaskine indtil de er tilpas tynde. Hvis ikke du har en pastamaskine bruger du bare kagerullen og ruller dem så tyndt som mulig.


Læg en lille klump af vildtmoussen på pastaen.


Smør lidt vand rundt i kanten af pastaen over moussen. Fold pastaen ind over moussen, og tryk pastaen sammen. Jeg brugte et glas til at samle moussen med inde i pastaen.


Trim kanten af pastaen. Placér pastaen med den kurvede side væk fra dig. Før enderne sammen med tommelfingeren og pegefingeren, og tryk dem godt sammen, så de ikke åbner sig når de skal koges.
Det skal se ca sådan her ud:

Ja, min pasta blev ikke rullet så tyndt som ønsket - igen, sulten 4-årig... :-)

Kog tortellinierne i letsaltet vand i 5-6 min.

Pastinakmos

Ingredienser
Pastinak
Smør
Fløde
Kviste af timian
Lidt citron
Salt

Fremgangsmåde
Skær pastinakkerne i tern og kog dem møre med en timian kvist. Dræn vandet fra, tag timianen væk og kom en klat smør ved. Blend med fløde og smag til med citron og salt.

Stuvede svampe

Ingredienser
Kantareller
Smør
Fløde
Salt
Peber
Lidt citron



Fremgangsmåde
Rens svampene med en børste. Svits dem i smør på en varm pande. Hæld fløde ved, og lad koge op. Smag til med salt og peber samt citron.

Pastinakmosen passede ikke helt til retten - den var for sød, og overdøvede den fine smag af vildtet. Retten ville nok have haft bedre af en ganske almindelig kartoffelmos, selvom pastinakmosen smagte forrygende for sig selv. Og så manglede det knasende element som sagt... Tortellinien var dog en succes - også hos den lille.
ENJOY!

2 kommentarer:

Chai the

Glædelig jul alle sammen!

Efter min skuffende Chai-the-oplevelse på Ingolfs Kaffebar tidligere på ugen, besluttede jeg mig for at lave denne aromatiske the selv. På mystisk vis havde både min mor og jeg dog formået at bruge alt vores Sri Lanka kanel fra vores sidste besøg dernede (og så her op til jul!!) Men heldigvis skal mine forældre derned til januar, og vi følger måske trop, så der kan blive tanket op med friske herligheder af alskens slags.


Det lykkedes mig at finde én stang og lidt rester af den ægte kanel (Sri Lanka kanel), som jeg jo så måtte kombinere med cassia-kanelen (som man finder i et hvert supermarked). Der er virkelig en verden til forskel i smag (lidt ligesom at bruge vaniliepulver, der kun indeholder én smagskomponent - vanillin, og så at bruge en fuldfed Polynesisk vanille der har så meget mere dybde og intensitet i smagen), så gør dig selv en tjeneste og prøv den ægte kanel :-)

Sri Lanka kanel versus Cassia kanel. Sri Lanka kanel til venstre.

Chai the

Chai the sirup 

Ingredienser
1 L vand
1 stjerneanis
25 nelliker
2-3 Sri Lanka kanelstænger (eller cassia-kanel, hvis du ikke kan skaffe den ægte)
10 kardemomme kapsler
1 1/2 dl rørsukker




Fremgangsmåde
Åben kardemommekapslerne ved at slå lidt på dem med en morter. Put alle krydderier i en gryde med vandet, og tænd for blusset. Lad det stå og småsimre en times tid. Si alle krydderier fra og tilsæt sukker. Kog op indtil sukkeret er opløst, og lad det afkøle. Siruppen kan opbevares i køleskabet i ret lang tid.



Sådan blander du din Chai the

Ingredienser
1 dl sødmælk
1 dl sort Ceylon the
1/2 dl Chai the sirup



Lav en god stærk kop sort Ceylon the. Varm mælken til det næsten koger og bland the og mælk med siruppen. DRIK!



After my not so great experience with Chai the at Ingolfs Kaffebar, I decided to make my own fragrant Chai the syrup. Do your self a favor and use the Sri Lanka cinnamon instead of the Cassia cinnamon. As destiny would have it, I had pretty much used all my Sri Lanka cinnamon, and had to combine it with Cassia.

Chai the syrup

Ingredients

1 L water
1 star anise
25 cloves
2-3 cinnamon sticks
10 cardamomcloves
1 1/2 dl unrefined sugar

Method
Open up the cardemum by giving them a smack with your mortar. Heat all the spices in a pot with the water. Let it simmer for an hour. Strain your liquid, and add the sugar. Let it dissolve and take it of the heat. Allow to cool. Can be stored in the fridge for a very long time.

How to mix your Chai the

Ingredients
1 dl milk
1 dl black ceylon the
1/2 dl Chai the syrup

Heat milk, and make the black the. Mix with syrup. DRINK!

0 kommentarer:

Cremet scramble eggs

Jeg, og mange andre er sikkert vokset op med de velkendte tørre scrambled eggs, som ses på de fleste brunch buffeter rundt omkring i landet. Dengang vidste jeg ikke bedre, men det ved jeg nu! Og hvilken bedre (jule)morgen end at starte med en god omgang cremet scrambled eggs på ristet rugbrød?


Gordon Ramsay har lavet en fin lille sekvens om hvordan man gør, og den kan du se HER. Ellers kan du læse med nedenfor.

Cremet scrambled eggs

Ingredienser
Æg
Smør
Fløde eller Creme fraiche
Purløg
Salt

Fine gårdæg, fra høns der har gået frit og hygget sig. De grønne er fra en anden race end de andre.


Fremgangsmåde
Slå æggene ud i en pande, og læg en god klat smør ved ("Riiiigeligt med smør", som jo efterhånden er blevet en catch phrase herhjemme).


Skru blusset op på medium til høj varme, og rør. Når æggene begynder at sætte sig, begynder du at røre. Det er vigtigt at du rører HELE tiden, lidt ligesom når du laver en bearnaise. Æggene skal helst ikke sætte sig for meget. Hvis du synes det går for hurtigt, så tag gryden af blusset og rør i massen uden varme. Når du har styr på æggene igen, sætter du den tilbage på blusset. Når du synes æggene er ved at blive lidt tykkere og cremet tilsætter du salt. Rør lidt mere og tilsæt nu lidt fløde eller creme fraiche (ikke noget med 9%... Den er simpelthen for vandet!). Rør indtil en passende konsistens (hvis du synes den blev lidt for tyk og tør, tilsætter du bare lidt mere fløde/creme fraiche og rører igen.) Tag gryden af varmen, og hak purløgen fint. Rør rundt. Op på ristet rugbrød.

SPIS!



Me, and probably a lot of other people, have been brought up with the ordinary, dry scramble eggs that you get in most brunch buffets here and there. In those days, I didn´t know any better, and ate them happily. But now I know. Once you have tried these, you will never go back to the dried-out eggs. Gordon Ramsay have an excellent YouTube sequence on how to do, and you can see it HERE. Otherwise I will take you through it below.

Creamy scrambled eggs

Ingredients
Eggs
Butter
Cream or Creme fraiche
Chives
Salt

Method
Knock out the eggs into a pot, and put in a generous amount of butter. Turn on the stive on medium to high heat. Once the eggs slowly begins to settle in the bottom, you start stirring. Like when making a bearnaise sauce it is important that you stir all the time, as this will make the eggs super creamy. If you think it is going to fast, just pull out the pot from the heat, and stir. Once you have control again, put it back on the heat. When you think the eggs are creaming up, add your salt. Stir a little again, and then add cream or creme fraiche. Stir until it reaches your preferred thickness. If it gets too thick just add a little more cream or creme fraiche, and stir again. Chop your chives finely. Add. Now EAT (here on toasted rye bread).

0 kommentarer:

Ingolfs kaffebar

Jeg sidder i skrivende stund på Ingolfs Kaffebar sammen med den lille efter de sidste juleindkøb. Jeg har før besøgt Ingolfs, men kun i sommermånederne hvor deres gårdhave er et stort hit, da der altid er læ og dejlig sol. Stedet udmærker sig ved at det meste er økologisk og hjemmelavet. Derfor var skuffelsen stor, da jeg i dag bestilte en Chai latte og forventede en dejlig aromatisk hjemmelavet chai, men i stedet fik en chai på PULVER :-(
Den lille fik en varm solbærsaft der smagte ganske udmærket, og en børnebrunch uden dikkedarer dog med dejlig hjemmelavet marmelade.
Stemningen er casual og shabby på en måde der gør at man har lyst til at droppe forbi igen på trods af en pulver-chai. Børnebrunch, chai og solbærsaft løb op i 180 kr.




At this moment I´m sitting in "Ingolfs kaffebar", a cafe which takes pride in being mostly organic and having homemade products. I´ve been here before in the summertime, at which you can sit in their very popular yard area, which is always sunny and sheltered for wind. 
I ordered a Chai latte, and expected a wonderful flavour-full and aromatic Chai, but instead got a Chai made from powder. What a disappointment! My daughter got a hot blackcurrant juice which was okay, and a brunch with no surprises (read dry scramble eggs, and sausages). Even though the food wasn´t that great, the feel of the place is casual and shabby in a way that makes you want to pop by again, despite the powdered chai. The meal cost 180 dkr all together.

0 kommentarer:

Jødekager, Vanillekranse og Klejner

Egentlig er jeg ikke så vild med småkager. De bliver hurtigt tørre, og kedelige, men ikke desto mindre hører de julen til. Direkte fra ovnen smager de fleste småkager nu også fantastiske.
Jeg har gennem tiden fået samlet en del opskrifter fra både familie og venners familie, og jeg synes faktisk ikke der er noget hyggeligere end at vide, at disse klejner er de eksakt samme som min bedstemor bagte til min far da han var lille. Og disse jødekager er overleveret fra min venindes mormor (Momse) til hendes mor, til min veninde og nu til mig. Og ikke mindst min fars vanillekranse, som min egen datter nu for første gang har været med til at lave.
Nedenfor er opskrifterne på min Bedstemors klejner, Louises Momses jødekager og min Fars vanillekranse. Jeg håber i får lige så meget glæde af dem, så jeg har :-)



Bedstemors klejner

Ingredienser
125 g smør (oprindeligt margarine), stuetemperatur
125 g sukker
2 æg
4 spsk fløde
500 g mel
1 kg palmin eller svinefedt
En knivspids hjortetaksalt

Fremgangsmåde
Bland alle ingredienser (undtaget palmin/svinefedt) sammen i en mixer (hvis du har sådan en), eller i hånden indtil du har en ensartet dej. Dejen sættes på køl overdækket med film en times tid. Rul dejen ud på et meldækket bord og brug en klejnespore til at skære dejen ud i ruder som her:





Smelt palmin/svinefedt i en gryde, og steg klejnerne indtil de er gyldne.


 Lad dem afdryppe på et stykke køkkenrulle. SPIS!



Louises Momses jødekager

Ingredienser
250 g mel
125 g sukker
175 g smør (oprindeligt margarine), stuetemperatur
1 æg
1 tsk bagepulver
1 vanillestang
Revet skal fra en økologisk citron (oprindeligt 1 tsk citron essens)
Kanel
Lidt mælk til pensling

Fremgangsmåde
Tænd ovnen på 200 grader C. Flæk vanillestangen og skrab kornene ud. Bland med lidt af sukkeret for at undgå klumper. Bland mel og bagepulver med sukker og vanilje. Tilsæt æg, smør og revet citronskal og ælt dejen indtil den er glat og fin. Lad den hvile i køleskabet en times tid. Rul dejen tyndt ud på et meldækket bord og stik ud med en udstikker (hvilket mine forældre ikke var i besiddelse af, så vi brugte et lille snapseglas i stedet). Pensel kagerne med lidt mælk og drys lidt kanelsukker (1/4 kanel, 3/4 sukker) på.


 Bag i midten af ovnen i ca. 8-10 min afhængig af størrelsen.



Fars vanillekranse

Ingredienser
125 g smør
175 g mel
110 g sukker
30 g ristede finthakkede mandler
1 (stor, fed) vanillestang af god kvalitet

Fremgangsmåde
Tænd ovnen på 200 grader C. Flæk vanillestangen og skrab kornene ud. Bland dem med lidt af sukkeret for at undgå klumper af vanilje. Bland resten af sukkeret med mel, finthakkede mandler og vanilje. Tilsæt smørret og ælt dejen til den er glat. Lad dejen hvile (overdækket med film) i køleskabet en times tid. Kør dejen igennem en kødhakker (her i old-school udgaven :-) så den bliver til stænger der kan skæres og formes til kranse:







Bag kransene i midten af ovnen i ca. 10 min (hold øje med dem, da de nemt kan få for meget). SPIS! SPIS! SPIS!




2 kommentarer:

Varm chokolade med chili og vaniljeskum

Dagen i går stod på julebagning (opskrifter i mit næste indlæg), og ovenpå sådan en omgang er det dejligt at varme sig på en god kop chokolade. Mine dejlige venner og veninder ved heldigvis at jeg elsker chokolade, så når der er en anledning er det netop det jeg får :-) Derfor havde jeg heldigvis nogle af Peter Beiers chokolade-sticks liggende (jeg er i øvrigt ikke sponsoreret af PB), og besluttede mig for at kombinere den med chili og vanilje, da det bare er en fantastisk kombination. Choko-sticken var godt nok til en kaffedrik, men kombinationen af mørk chokolade og Grand Marnier fungerede super sammen med chili og vanilje uden kaffe.




Varm chokolade med chili, og vaniljeskum

Ingredienser
Hakket god chokolade eller en choko-stick
Chili
Vaniljestang
Fløde
Mælk

Fremgangsmåde
Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Pisk fløden og tilfør vaniljekornene. Flæk chilien, og skrab de hvide ud. Tilfør halvdelen (eller som du synes) i en gryde med mælk. Varm mælken langsomt op under omrøring. Put chokoladen/choko-sticken i et krus og hæld den varme mælk henover. Rør. Pynt med den anden del af chilien og vaniljeskum. DRIK!


Yesterday was our big Christmas cookie baking day, and upon such an effort it is nice to relax with a cup of hot chocolate. Luckily I had a chocolate stick from Danish chocolatier Peter Beier lying around in the house, and I decided to combine it with chilli and vanilla.


Hot chocolate with chilli and whipped vanilla cream


Ingredients
Chopped dark chocolate
Chilli
Vanilla pod
Cream
Milk


Method
Split the vanilla pod and scrap out the vanilla grains. Whip the cream and add the grains. Spilt the chilli and take out the white part. Add half a chilli to a pot containing the milk. Heat the milk slowly while stirring. Add the chopped dark chocolate to a mug and pour the hot milk on top. Stir. Garnish with the other half of the chilli and the whipped vanilla cream. DRINK!


0 kommentarer:

Amerikanske pandekager med blåbær

Herhjemme er det efterhånden blevet tradition at vi hver weekend laver brunch, og den skal helst indeholde amerikanske pandekager der spises med ahornsirup. Hvornår traditionen opstod, og hvorfor husker jeg ikke helt, men jeg husker at vi besøgte noget familie i L.A. hvor disse pandekager selvfølgelig også skulle på bordet, og de var meget forundret over at jeg lavede dem fra bunden (de brugte et færdigkøbt mix, hvilket bare er tåbeligt, da det tager omtrent lige så lang tid at lave). I dag er det godt nok torsdag, men det er jo også næsten weekend ;-)

Amerikanske pandekager med blåbær
4 personer

Ingredienser
2 æg
1 dl fløde
2 dl mælk
3 dl mel
1/2 dl neutral olie
2 spsk sukker
1 tsk salt
2 tsk bagepulver
1 tsk natron
En bakke blåbær

Fremgangsmåde
Tænd for panden på medium/høj varme. Bland alle de våde elementer godt sammen (æg, fløde, mælk og olie). Bland mel med natron og bagepulver, og tilsæt til det våde. Rør godt sammen, så der ikke er klumper, og tilsæt sukker og salt. Det er meningen at dejen skal være tyk og lidt sej.
Smør panden med olie. Sæt en passende portion på panden og tilfør blåbær.


Vend og steg færdig. Ahornsirup på. SPIS!




Some time ago, we started the tradition of having brunch in the weekends, and every brunch should have American pancakes to be eaten with maple syrup of course. Why the tradition started and exactly when,  I don´t remember but the tradition persists. Here is my version of the American blueberry pancakes.


American blueberry pancakes
4 persons


Ingredients

2 eggs
1 dl cream
2 dl milk
3 dl flour
1/2 dl neutral oil
2 tbsp sugar
1 tsp salt
2 tsp baking powder
1 tsp baking soda
2 handfuls of blueberry


Method

Turn on the pan on medium to high heat. Mix all wet elements (eggs, cream, milk and oil). Mix flour with baking powder and baking soda, and add to the wet mixture. Add sugar and salt and mix well. The dough is suppose to be a little thick and sticky.
Grease the pan with oil and add a suitable portion of the dough to the pan. Add the blueberries at this stage. Turn. Add maple syrup. EAT!

0 kommentarer:

Vietnamesiske forårsruller

Fra tid til anden får jeg en underlig craving for vietnamesiske forårsruller. Jeg tror det er det friske og sprøde der lokker, når der har været en periode med lidt for meget af det mindre sunde. Jeg spiser dem med en peanutbutter-dip som jeg engang har set Thomas Rhode lave. Jeg fik dog aldrig skrevet hans opskrift ned, så nedenfor er den beskrevet som jeg laver den. Dippen skal helst laves lidt tid i forvejen, så den kan nå at blive kold og lidt tykkere i konsistens.

Peanutbutter-dip
Ca. 4 personer

Ingredienser
1 ds kokosmælk
2 lime
Fiskesovs
2 tsk sukker
2 spsk peanutbutter



Fremgangsmåde
Varm kokosmælken op i en gryde. Tilsæt peanutbutter og saften af de to lime. Smag til med sukker og fiskesovs. Sæt på køl når det er afkølet en smule.
(Fordi jeg brugte en smooth peanutbutter, og tilfældigvis havde friske peanuts herhjemme, hakkede jeg lidt og tilsatte til dippen.)



Vietnamesiske forårsruller foodMAD-style

Ingredienser
Mango
Hjertesalat
Masser af koriander
Andebryst kød
Lidt stjerneanis
Salt







Fremgangsmåde
Rids skindet på andekødet, og riv lidt stjerneanis udover. Drys med salt og steg på en varm pande.
Vend først når kødet mangler omkring 2 min. Vend og sluk panden, så kødet steger på eftervarmen. Lad andebrystet trække mens du ordner grøntsagerne.
Vask salaten, og skår den værste stok af. Skræl mangoen og skær den i skiver. Vask koriander.
Skær andebrystet ud i skiver.
Lig rispapir i blød i vand. Når rispapiret kan bøjes uden at knække er du klar til at rulle. Lig lidt af det hele på rispapiret og rul. Dyp i dippen. SPIS!



5 kommentarer:

Spisebaren

Efter en lidt for vild weekend med skuffende mad-mæssige oplevelser ( Tight Eatery lørdag, og brunch på Granola søndag - begge skuffede fælt!), bestemte jeg mig for en dag med julehygge og shopping med den lille. Det bragte os blandt andet til Illum hvor vi besluttede os for at spise frokost hos "Spisebaren" på øverste etage.



Jeg bestilte smørrebrød: Anderillette med svampe og krydderurtesalat og gravad okseinderlår med jordskokkecreme og citronskal. Den lille fik spaghetti bolognese, og æbletrifli til dessert.
Anderilletten var ikke helt som jeg mener anderilletter er flest (cremet, fuldstændigt nedbrudt andekød), men indeholdt i stedet store stykker and.


Den smagte dog ganske udmærket. Det andet smørrebrød faldt dog ikke lige i min smag - citronskallen virkede lidt malplaceret, og passede ikke helt sammen med de andre elementer.
Jeg sneg mig også til at smage den lilles spaghetti bolo, og den var VIRKELIG god. God fyldig smag med store stykker oksekød i blandt det småthakkede oksekød. Hun spiste da også mere end hun længe har gjort.


Æbletriflien faldt også i god jord hos hende. Den var simpel, men rigtig lækker. I virkeligheden bare en opdateret version af den gammeldags æblekage som jeg kender så godt fra min barndom i nordjylland, med kogte æbler, vaniliecreme, makroner og et lille drys af lakrids. Alt i alt en okay oplevelse, til meget fornuftige penge (lidt over 300 kr med latte og vand).




After a weekend with to many cocktails, and disappointing food-experiences (Tight Eatery Saturday, and Granola for brunch Sunday - both very disappointing!), I decided to take the little one on a cosy Christmas shopping day in Copenhagen city. We ended up in Illum, and went to the top floor for lunch in "Spisebaren". I ordered two pieces of danish "smørrebrød", one with rillettes de canard served with mushrooms and a herbsalad, the other a with beef served with a creme of jerusalem artichoke and lemon peel. The rillette de canard was not as I expected, a creamy completely unravel duck, but instead big, hard pieces of duck meat. The flavour was though okay. The other piece of bread didn´t taste me. The lemon peel seemed odd, and out of place against the other elements of the dish. 
The little one had a classic spaghetti bolognese, and what a great one! It was rich and full of flavour with large pieces of tender beef in between the minced meat. Wish I had had a dish of that! For dessert she had an apple trifli. Simple but very good. Basically just an updated version of the oldfashioned apple-cake my mom used to make me when I was younger. Stewed apple, vanilla creme, macaroons and a hint of powdered liquorice.
The meal was all around a okay experience, and best of all not that expensive. I paid just above 300 dKr including a latte and water.

0 kommentarer: